Szerbiában novemberben kereken 8 százalék volt az éves értéke, az előző hónapban még 8,5 százalékot mértek. Októberhez viszonyítva 0,5 százalékkal drágult az élet, ugyanez az adat egy hónappal korábban 0,3 százalékos volt – tette közzé kedden a Szerb Statisztikai Hivatal. 

A szerb infláció alakulása 1 év
 

A személyes fogyasztási cikkek és a szolgáltatások novemberben átlagosan 7,5 százalékkal drágultak éves összevetésben. Szintén az előző hónaphoz viszonyítva a lakhatási költségek, a víz, az áram, a gáz és az egyéb tüzelőanyagok ára emelkedett a leginkább, 3,1 százalékkal.

A ruházati cikkek és a lábbelik ára 1,2 százalékos emelkedést mutat, az éttermek, hotelek, más vendéglátóipari létesítmények árai 1,1 százalékkal nőttek. Az egészségügyi szolgáltatások 0,9 százalékkal drágultak havi szinten, az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára is átlagosan 0,1 százalékkal nőtt. 

Belgrade,,Serbia,-,Circa,February,2019:,A,Cashier,Counts,Serbian
BELGRADE, SERBIA - CIRCA FEBRUARY 2019: A cashier counts Serbian Dinar money manually, banknotes of two towsend dinars, circa February 2019. in Belgrade
A kétezerdináros bankó jelenleg 6520 forint ér.
Fotó: Shutterstock

A dinár, a szerb fizetőeszköz árfolyama hónapok óta alig változik az euróhoz képest. Szerbia egyébként a dinár nemzeti fizetőeszközzé válásának 150. évfordulóját ünnepli – közölte a szerbiai jegybank (NBS). 

A szerb dinár 1873. december 12-én jelent meg a forgalomban, amikor a szerb ezüstpénzverésről szóló törvényt elfogadták, és így hivatalosan is a Szerb Hercegség törvényes fizetőeszköze lett

– emlékeztetett az NBS. Jorgovanka Tabakovic bankkormányzó az évforduló alkalmából kiemelte, hogy jelenleg a dinár az ország monetáris és általános gazdasági stabilitásának szimbóluma. 

Szerbiában egyébként a hétvégén előrehozott választás lesz. Aleksandar Vucic elnök évek óta a legnépszerűbb politikus ott, de az ellenzék váratlanul komoly kihívás elé állíthatja a december 17-i megmérettetésen. Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyesen is jó kapcsolatokat ápol a szerb elnökkel, gyakran találkoznak és egyeztetnek fontos kérdésekről.