Közélet

A Föld több pontján tört ki egyszerre a vulkán – videó

Izlandon és Indonéziában is vulkánkitörés történt vasárnap, egyelőre egyik helyen sem tudni halálos áldozatokról.

Izlandon és Indonéziában is vulkánkitörés történt vasárnap, a reggeli természeti katasztrófák egyikénél sem tudni egyelőre halálos áldozatokról, számos embernek ugyanakkor el kellett hagynia otthonát.

Fotó: -

Vasárnap kitört egy vulkán Izland délnyugati részén – írja a Reuters az észak-európai szigetország meteorológiai hivatalának közleménye alapján. A Reykjanes-félszigeten ez volt az ötödik kitörés 2021 óta. 

A félszigeten legutóbb december 18-án kezdődött vulkánkitörés a Svartsengi vulkáni rendszerben. A vulkán mellett fekvő 4000 lakosú várost, Grindavikot akkor teljesen kiürítették, és bezárták a turisták által kedvelt Kék Lagúna geotermikus gyógyfürdőt is. A láva végül a várostól eltérő irányba áramlott, így Grindavik megmenekült.

Vulkánkitörésről érkeztek hírek Indonéziából is, vasárnap ismét kitört a Marapi tűzhányó a Nyugat-Szumátra tartományban, áldozatokról nem tudni, sok embert azonban evakuáltak a környékről. 

A tartomány vulkánmegfigyelő központja azt közölte, a 2981 méter magas Marapi kétszer tört ki és mintegy 1,3 kilométer magasságba hamut és füstöt lövellt ki. A hatóságok legalább 100 embert kitelepítettek és felszólították a környéken tartózkodókat, hogy a nagy mennyiségű hamu miatt hordjanak maszkot. 

A vulkán legutóbb decemberben tört ki, akkor 23-an haltak meg a katasztrófában. 

Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, tektonikus lemezek találkozásánál, ahol rengeteg az aktív tűzhányó; az országban több mint 120 aktív vulkán található. 

 

 

természeti katasztrófa vulkánkitörés Izland Indonézia
Kapcsolódó cikkek