A lengyelországi kormányváltás alaposan felkavarta az ország közéletét, illetve az államigazgatás és más állami irányítás alatt álló szervek működését, sőt a volt vezetők is a hatóságok célkeresztjébe kerültek, így az előző kormány belügyminiszterét és annak helyettesét le is tartóztatták.

Adam Glapinski in Warsaw, Poland on April 13, 2022 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto) (Photo by Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / AFP

Azonban a Donald Tusk vezette koalíció többek között az ország jegybankjának elnökét, a Jog és Igazságosság (PiS) által kinevezett Adam Glapinskit s el kívánta távolítani, mondván a jegybankár a választások előtt a PiS-kormány újraválasztási esélyeit helyezte előtérbe a monetáris politika alakítása során. Még az is felmerült, hogy Glapinskit különleges törvényszék elé állítják, ám csütörtökön az ország legfelsőbb bírósága úgy ítélt, hogy Glapinski nem állítható egy ilyen testület elé – írja a Bloomberg.

A jegybankár 2016 óta vezeti a Lengyel Nemzeti Bankot és második hatéves ciklusát 2022-ben kezdte el, tehát még 2028-ig tart jelenlegi megbízása. Glapinski mellett korábban még Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke is kiállt, mondván őt az uniós jogszabályok is védik.

A volt lengyel kultúrminiszter szerint törvénysértő a lengyel közmédia felszámolási eljárása

Piotr Glinski, a volt lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter szerint utódja nincsen tisztában azzal, hogy a döntése jogsértő, és azzal sem, hogy milyen pénzekből tartották fenn a közmédiát.