Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X közösségi felületen szerdán közzétett üzenetében bejelentette, hogy telefonbeszélgetést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, és reményét fejezte ki, hogy Svédország NATO-tagságának ratifikációja Magyarországon is befejeződik, amint a parlament újra összeül.

FILED - 07 December 2023, Belgium, Brüssel: Jens Stoltenberg, NATO Secretary General, answers questions at NATO headquarters during an interview with the German Press Agency. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó:  FEDERICO GAMBARINI / DPA / AFP

Üzenetében Stoltenberg kiemelte: jó telefonbeszélgetést folytatott a magyar kormányfővel. Üdvözölte, hogy a miniszterelnök és a kormány egyértelműen támogatja Svédország NATO-tagságát. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök az X közösségi oldalon jelentette be szerdán, hogy telefonon beszélt a NATO-főtitkrral, akinek megerősítette: a magyar kormány támogatja Svédország NATO-csatlakozását.

A kormányfő hozzátette, sürgetik a parlamentet, hogy szavazza meg a svéd csatlakozást, és ratifikálja az ország felvételéről szóló döntést. Mint ismert, a török parlament kedden hagyta jóvá Stockholm felvételét az észak-atlanti szövetségbe, így 

a csatlakozáshoz már csak a magyar törvényhozás döntése szükséges.

A magyar kormány már többször jelezte korábban is, hogy támogatja Svédország felvételét a NATO-ba, ám a kérdésben az Országgyűlés mindeddig nem hozott igenlő döntést. A sokáig a semlegesség mellett elkötelezett skandináv állam az orosz-ukrán háború kirobbanását követően kérte felvételét a katonai szövetségbe.

Erőfitogtatás: hónapokig tartó hadgyakorlatba kezd a NATO

A csapatok Észak-Amerikából Európába történő szállítását gyakorolja majd a és Svédország a hadgyakorlat során. Az amerikai tábornok elmondása szerint a májusig tartó hadgyakorlat során a szövetség demonstrálni fogja képességét az Euro-atlanti térség megerősítésére, mégpedig az észak-amerikai csapatok transzatlanti átcsoportosításával