Közélet

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Európai Unió tavaszig egymillió lövedéket szállít Ukrajnának

Újabb ígéretet tett az unió. Breton európai biztos szerint, az EU tavaszig 1 millió darab lőszert állít elő Ukrajna számára.

Tavaszig az (EU) egymillió lövedéket tud szállítani Ukrajnának – jelentette be Thierry Breton, a belső piacért és a védelmi iparért felelős európai biztos január 19-én. 

European Polititians Arrive At The French Presidential Elysee Palace
Fotó: NurPhoto via AFP

„Március–április végére 1 millió darab lőszert tudunk gyártani Európában. Ráadásul ez év végéig további egy-másfélmillió lőszert tudunk gyártani Európában” – mondta az európai biztos Kaja Kallas észt miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Tallinnban. Az eseményt a YouTube csatornán közvetítették.

A biztos megjegyezte, hogy Európa kész további beruházásokra annak érdekében, hogy a fontos alkatrészek gyártását biztosítsa. Breton megjegyezte, hogy jelenleg az európai védelmi termelés mintegy 40 százaléka megy Európán kívülre.

„Ezért meg kell győződnünk arról, hogy most minden, amit megtermelünk, először Ukrajnába kerüljön – hogy biztosak lehessünk abban, hogy el tudjuk látni azt, amire Ukrajnában szükség van” – mondta a diplomata.

Emlékezetes, hogy 2023. november végén  Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) éves konferenciáján kijelentette, hogy kihívást jelent az Európai Unió azon ígéretének teljesítése, amely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése „valamivel több időt vesz igénybe”.

December elején a Reuters arról számolt be, hogy Az Európai Unió országai mindössze 60 ezer tüzérségi lövedékre adtak le megrendelést, annak ellenére, hogy a blokk vezetése jövő tavaszig egymillió lőszert ígért Ukrajnának – írta a Reuters.

 

orosz ukrán háború Ukrajna tudunk gyártani lövedék Európai Unió
Kapcsolódó cikkek