Az indiai haditengerészet sikeresen véget vetett a szomáliai partoknál történt teherhajó-eltérítésnek. Az ázsiai ország haditengerészetének pénteki közlése szerint egyik hadihajójuk, a Chennai nevű romboló sietett a libériai zászló alatt hajózó Lila Norfolk segítségére. A haditengerészeti kommandósegységek (Marcos) ugyan nem találtak kalózokat a fedélzeten, de a 21 fős legénységet – köztük 15 indiai állampolgárt – evakuálták.

Fotó: Mohamed Dahir / AFP

A tájékoztatás szerint az indiai hadihajó jelenleg segítséget nyújt a Lila Norfolknak, hogy az helyre tudja állítani az áramellátást, és folytathassa útját rendeltetési helye felé.

A kalózok próbálkozását, hogy eltérítsék a hajót, valószínűleg keresztülhúzta az indiai haditengerészet erőteljes figyelmeztetése, miszerint egy haditengerészeti járőrrepülő és egy indiai hadihajó közeledik

– áll a közlésben.

A brit tengeri kereskedelmi hivatal (UKMTO) és az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég csütörtökön számolt be a kalóztámadásról mintegy 850 kilométerre keletre a szomáliai Ejl városától. A tájékoztatás szerint mintegy hat fegyveres szállt fel a teherhajóra, a legénység pedig a hajó gyomrában sáncolta el magát.

A teherhajó a bahreini Halífa bin Szalmán kikötőjébe tartott, egyelőre nem ismeretes, hogy mit szállít.

Abhidzsit Szing, az újdelhi székhelyű Observer Research Foundation agytröszt hajózási ügyekkel foglalkozó részlegének vezetője szerint azért ugrott meg hirtelen a kalóztámadások száma az utóbbi időben, mert a tengeri rablók kihasználják, hogy a kalóztevékenység megfékezését szolgáló haditengerészeti erők figyelme az Ádeni-öbölről elterelődött a Vörös-tenger térségére.

A 2008-ban indított uniós, Atalanta fedőnevű, kalózellenes műveletnek köszönhetően jelentősen sikerült visszaszorítani a tengeri rablók tevékenységét. Legutóbb december 14-én jelentettek kalóztámadást a térségből.