Közélet

Az izraeli háború 89. napja – Izrael megvédi startupjait a háború hatásaitól

A szektor nemcsak a háború miatt néz szembe problémákkal, de az ország vezetése nem engedi el a startupok kezét.

Izrael bármi áron megvédi technológiai startupjait a Hamásszal vívott háborújától – közölte az ország innovációs ügynökségének vezetője, aki a magánbefektetőket is arra biztatta, hogy támogassák a szektort.

Az ország kormánya 100 millió dollárt már félre is tett az iparág támogatására, miután sok cégnek azzal a veszéllyel kellett szembenéznie, hogy elfogy a tőkéje a Hamász október 7-i támadása után.

Az innovációs ügynökséget 2021 óta vezető Dror Bin arról is beszélt, hogy felkészültek a források szétosztására szükség esetén és egyetlen jó vállalkozást sem hagynak elbukni a finanszírozás hiánya miatt.

Fotó: AFP

A high-tech szektor az elmúlt években az izraeli gazdaság kulcsfontosságú részévé vált, az ország kibocsátásának 18 százalékát és a foglalkoztatás 12 százalékát adva, miközben ez az iparág felel az feléért is – írja a Financial Times. Az olyan cégek, mint a kiberbiztonsággal foglalkozó Check Point vagy a honlapszerkesztő Vix a maguk szektorának jelentős szereplőivé váltak.

A háború kezdete óta azonban a külföldi befektetők óvatosabbá váltak, ráadásul a háborús mozgósítás munkaerőhiányt is okozott a szektorban, miután az alkalmazottak 10-15 százalékát behívták katonai szolgálatra. 

A kormány által nyújtott sürgősségi támogatást azonban csak akkor kell visszafizetniük a cégeknek, ha sikerült elérniük a nyereséges működést, ugyanakkor a cégeknek ahhoz, hogy ezekhez hozzáférjenek, a magánszektorból is kell tőkét bevonniuk.

A kifizetések első két körében mintegy 150 millió sékelt (41 millió dollár, 14,26 milliárd forint) osztottak szét a startupok között, miközben február végéig további 4 kört terveznek.

Izrael a Hamász október 7-i, közel 1200 halottat és 240 túszt követelő terrorakciójára válaszolva inváziót indított Gáza ellen, ami már több mint 22 ezer áldozatot követelt. Bin szerint ráadásul a startupok finanszírozását már az országot a háború előtt megrázó, az igazságszolgáltatás átalakítása elleni tömegtüntetések is hátráltatták.

Bin arról is beszélt, hogy a sürgősségi finanszírozás mellett azon is dolgozik az innovációs ügynökség, hogy a szektor előtt álló három fontos problémát is orvosolja. Az új startupok száma ugyanis a 2014-es 1400-ról, 2022-re 600-ra csökkent, miközben a szektor túlságosan függ a külföldi tőkétől és gondok vannak a diverzifikáció terén is.

A földrajzi, Tel-Avivra fókuszáló koncentrációt kilenc innovációs központ létrehozásával kezelnék az ország déli és északi szélein. Az ügynökség továbbá szeretné azt is elérné, hogy a domináns szektorok – mint a kiberbiztonság és a fintech – mellett más területeken is szülessenek izraeli startupok, amik nem csak a szoftverre fókuszálnak.

További cél, hogy az ország intézményi befektetői is nagyobb részt vállaljanak a szektor finanszírozásából.

 

17:18

Új inflációs hullámot gerjeszthet világszerte a bizonytalanság a Vörös-tengeren

A globális kereskedelemben egyre nagyobb fennakadásokat okoz a feszültség a Vörös-tengeren. Van olyan társaság, amelyik száz százalékkal emeli a konténerszállítási díjat, több cég bejelentette, hogy elkerülik a környéket, beleértve a Szuezi-csatornát. A hajók megvédése a lázadóktól roppant költséges, mivel egyetlen rakéta több millió dollárba kerül.

startup izraeli háború háború Hamász finanszírozás
Kapcsolódó cikkek