Közélet

Az oroszok továbbra is lövik Herszon megyét, civil sérültjeik is vannak a támadásoknak

Herszon megye kormányzója közölte, hogy az orosz csapatok újabb támadásokat hajtottak végre a határ menti Herszon megye több településén. A támadásokban a helyi lakók is megsérültek.

Az orosz erők kedd délután csapást mértek a Herszon megyei Tiahinka falura. Olekszandr Prokudin, a régió kormányzója szerint többen megsérültek a támadásban. Oroszország azóta tartja erős tűz alatt Herszon megyét, mióta 2022 novemberében az ukrán csapatok elfoglalták.

Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

A The Kyiv Independent cikke szerint a kedd délutáni orosz támadásban két embert sebesítettek meg:

Prokudin szerint egy 42 éves nő és egy 38 éves férfi az utcán sétált, amikor az oroszok támadást indítottak a falu ellen.

A lakók sérüléseit repeszreszelék okozta, és kórházba szállították őket – közölte a tisztviselő a Telegramon. Tiahinka körülbelül 40 kilométerre keletre fekszik a régió fővárosától.

Az ukrán belügyminisztérium egy másik herszoni támadásról is beszámolt: Dnyiprovszki faluban egy házat ért egy orosz robbanótöltet. A közlés szerint a kiérkező tűzoltók elkezdték eloltani a tüzet, de ekkor az orosz csapatok újabb támadást indítottak. A faluból személyi áldozatokról nem érkezett jelentés. Az elsősegélynyújtók elleni támadások sértik a nemzetközi egyezményeket, mivel nem vesznek részt ellenséges cselekményekben, hanem civileket mentenek ki és segítséget nyújtanak.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ABC News amerikai hírtévének adott keddi interjújában kifejtette, hogy fogy az idő arra, hogy az Egyesült Államok kongresszusa elfogadja az új finanszírozási megállapodást az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelésére. Az ukrán külügyminiszter szerint ha Ukrajna elveszíti a háborút, akkor a jövőben sokkal nagyobbak lesznek a keletkező konfliktusok elhárításainak költségei.

 

oroszország Herszon megye ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek