Közélet

Az orosz-ukrán háború 694. napja – Biden mindent megtesz azért, hogy Ukrajna megkapja a 100 milliárd dolláros segélyt

Joe Biden a Fehér Házban egyeztetett az Ukrajnának szánt segélyről, Zelenszkij Davosban kijelentette, hogy a nyugati támogatások késlekedését Ukrajna vérrel fizeti meg. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Összehívta a kongresszusi vezetőket Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban, hogy az Ukrajnának szánt 110 milliárd dolláros segélynek zöld utat biztosítson. A szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell és a demokrata szenátor, Chuck Schumer bizakodó volt a csomag megszavazást illetően. A képviselőház elnöke, Mike Johnson korábban jelezte, hogy a segély biztosításáért cserébe szigorúbb amerikai–mexikói határbiztonsági intézkedéseket vár el Bidentől – számolt be a The Guardian

US President Joe Biden and Ukraine’s President Volodymyr Zelensky hold a joint press conference in the Indian Treaty Room of the Eisenhower Executive Office Building, next to the White House, in Washington, DC, on December 12, 2023. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Fotó: AFP

Az Ukrajnának szánt nyugati támogatások további késlekedése hatalmas válságot fog előidézni Európában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint. Hozzátette, hogy hazája folytatni fogja a harcot, ám pénzügyi segítség nélkül Oroszország képes lehet Ukrajna meghódítására.

A Világgazdasági Fórumon (WEF) újságíróknak nyilatkozó Zelenszkij szerint amint Oroszország elfoglalta Ukrajnát, háborúba kezd a NATO-val.

Közben ukrán drónokat indítottak Moszkva és Szentpétervár térségébe csütörtök hajnalban 

– közölte az orosz védelmi minisztérium, azt állítva, hogy a drónokat hatástalanították. Moszkva folyamatosan támadja Ukrajnát: orosz rakéták szerdán csapást mértek egy városra Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv körzetében. A támadásban meghalt egy ember és megrongálódott egy oktatási intézmény – közölte Oleh Szinehubov, a régió kormányzója. 

Két csapást mértek Csuhujev városára, Harkovtól délkeletre, egy fűtőerőműben dolgozó nő életét vesztette a támadásban. Egy másik személy megsérült. Kedden két orosz rakéta csapást mért Harkiv lakónegyedére, 17 ember megsebesült. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij sürgette Ukrajnát és népét, hogy mutassák meg kezdeményezőkészségüket a háborúban, hogy megerősítsék a nemzetközi támogatást. 

 

18:28

Lakóházat bombáztak az oroszok Kupjanszkban, több megyében pedig dróntámadás volt

Az éjjel Ukrajnára kilőtt orosz drónok közül a légvédelem a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében hármat, a keleti országrészben lévő dnyipropetrovszki régióban pedig négyet lőtt le – közölte Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai megye kormányzója csütörtökön a Telegramon. 

16:39

A háború előtti szinten az ukrán gabonaexport

Az ukrán mezőgazdasági export a fekete-tengeri gabonafolyosón már közelíti a háború előtti volument, miközben a szállítmányok biztosítása is egyre olcsóbb – közölte szerdán az ukrán gazdaszövetség elnöke, Leonyid Kozacsenko.

13:13

Nem tartanak szünetet az orosz erők, Harkiv megye közösségeit támadják

Az orosz erők csütörtök délelőtt csapást mértek a Harkiv megyei Kupjanszk városára, és a támadások egy többemeletes épületet is érintettek – jelentette Oleh Szinjehubov, a tartomány kormányzója. A támadásban többen is megsérültek.


 

12:45

Blokád alá vették a román gazdák az ukrán határátkelőt

Román gazdák és fuvarozók traktorokkal és teherautókkal vonultak az ukrán határra, és eltorlaszolták az autópályát. A demonstrációval a magas gázolajárak, biztosítási díjak, valamint az unió által szabadon beengedett ukrán mezőgazdasági termékek ellen tiltakoznak.

12:23

Lavrov szerint Ukrajna lesz a következő Afganisztán

09:51

Az orosz drónok nem kímélik a határ menti ukrán településeket

Az ukrán légierő közlése szerint szerdáról csütörtökre virradó éjszaka közel két tucat orosz támadó drónt semmisítettek meg. A támadó egységeket a dél-oroszországi Primorszko-Ahtarszkból indították, pontosabban az Azovi-tenger partjáról és a Kurszk régióból – írja a The Kyiv Independent.

ukrajna volodomir zelenszkij Joe Biden Fehér Ház
Kapcsolódó cikkek