Közélet

Brutális összegbe kerül majd Gáza újjáépítése

A Gázai övezetben nemzetközi adatok szerint 350 ezer lakóingatlan vált lakhatatlanná, vagy semmisült meg a háború kitörése óta.

A gázai lakóépületek újjáépítéséhez legalább 15 milliárd dollárra lesz szükség Mohammed Musztafa, a Palesztin Befektetési Alap elnöke szerint, aki a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) beszélt a kérdésről.

This picture taken on January 3, 2024 shows a view of buildings destroyed by Israeli bombardment in the central Gaza Strip from a position across the border in southern Israel amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Fotó: Jack Guez / AFP

Az alap vezetője felidézte, hogy nemzetközi adatok szerint 350 ezer lakás vált részben lakhatatlanná, vagy semmisült meg teljes egészében. Az alap által elvégzett számítások szerint egy lakóingatlan átlagos helyreállítási költsége százezer dollár, így ha azt feltételezik, hogy 150 ezer lakást kell újjáépíteni, akkor már 15 milliárd dollárnál járunk. Musztafa hozzátette, hogy 

ekkor még az infrastruktúráról nem is beszéltünk, így a közművekről vagy a kórházakról.

Katar több mint egymilliárd dollárt fordított a Gázai övezet újjáépítésére a Hamász és Izrael 2014-es háborúja után, ám Musztafa szerint a mostani háború után csillagászati költségei lehetnek az övezet teljes újjáépítésnek.

 

izraeli háború gáza Mohammed Musztafa Palesztin Befektetési Alap Világgazdasági Fórum
Kapcsolódó cikkek