Közélet

Egyre közelebb kerülünk Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozójához

Egy hét múlva miniszteri szintű találkozó lesz Ukrajna és Magyarország között. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Dmitro Kuleba január 29-én Ungváron találkoznak. A találkozót már javában szervezi a két nemzet. Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak elmondta, hogy a miniszterek ekkor fogják megbeszélni Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját.

Január 29-én kulcsfontosságú találkozót tartanak Ungváron: Ukrajna és Magyarország külügyminisztere, Dmtiro Kuleba és Szijjártó Péter ül tárgyalóasztalhoz.

Dmytro Kuleba - Peter Szijjarto meetingKIEV, UKRAINE - JANUARY 27:  (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "UKRANIAN FOREIGN MINISTRY/ HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) F Foreign Minister of Ukraine Dmytro Kuleba (L) meets Hungarian Minister of Foreign Affairs and External Economy Peter Szijjarto (R) in Kiev, Ukraine on January 27, 2021. Ukranian Foreign Ministry/Handout / Anadolu Agency (Photo by Ukranian Foreign Ministry/Handou / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó:  AFP

Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak elmondta, hogy a találkozó rendkívül fontos lesz a két ország kapcsolata szempontjából – írta meg a Kárpáti Igaz Szó. Azt is kijelentette, hogy a két külügyminiszter egyik fő célja lesz előkészíteni Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját.

Nem sajnáljuk az időt. Abban maradtunk, hogy annyi órát töltünk a tárgyalóasztalnál, amennyi szükséges ahhoz, hogy megvitassunk minden kérdést

– mondta a szervezésről Jermak az ukrán Interfaxnak.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője hozzátette, hogy Ukrajna és Magyarország között számos problémás pont van, amelyeket rendezni kell. Kiemelte, hogy Magyarország az és a NATO tagja, ezért Ukrajna számára elengedhetetlen, hogy érdemi, konstruktív párbeszédet tudjon folytatni a magyar kormánnyal.

Megkezdődött Magyarország és Ukrajna közeledése: Szijjártó Péter ukrán delegációval tárgyal a háborús konfliktusról

Újságírói kérdésre elmondta, hogy az uniós tagországokban uralkodik a megfelelési kényszer a szankciós csomagok erőltetésével. Hozzátette, hogy ukrán delegációval tárgyal a Kijevnek szánt segélyekről, de a magyar kormány kategorikusan elzárkózik a fegyverek szállításától.

Jermak hozzátette, hogy az elmúlt két évben egyértelműen megromlott a viszony Magyarország és Ukrajna között, ennek ellenére üdvözli, hogy a két ország elkezd közeledni egymáshoz. Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint két év háborúzás után nagyon fontos, hogy az országa rendezze a kapcsolatot azokkal az országokkal, amelyeknek döntő szerepük lesz az uniós és a NATO-csatlakozásnál. Jermak úgy látja, hogy Magyarország is nyitottabbnak mutatkozik a kapcsolatok rendezésére.

 

Ukrajna Ungvár Zelenszkij csúcstalálkozó Magyarország
Kapcsolódó cikkek