Közélet

Elkaszálta az izraeli igazságügyi reformot az ország legfelsőbb bírósága

A döntés szerint a Netanjahu-kormány reformjavaslata az izraeli demokráciát veszélyezteti.

Az izraeli legfelsőbb bíróság elkaszálta az ország igazságszolgáltatási rendszerének reformjáról szóló, sokat vitatott törvényt, melyet Benjamin Netanjahu kormánya fogadott el, erőteljesen megosztva ezzel az izraeli társadalmat.

A törvény a kormány azon szélesebb törekvésének volt a része, mely a bíróságokat a végrehajtó hatalom alá rendelte volna és mely hónapokon keresztül tömegtüntetések sorozatát váltotta ki az országban, egészen addig, amíg a Hamász október 7-i támadása felül nem írt mindent az országban.

President of the Israeli Supreme Court Esther Hayut and all fifteen judges assemble to hear petitions against the 'reasonableness clause' at the court premises in Jerusalem, on September 12, 2023. The petitions call to strike down the clause passed by Israel's hardline government through parliament in July, a major element of a controversial judicial overhaul that has triggered mass protests and divided the nation. The amendment limits the powers of the top court to review and sometimes overturn government decisions, which opponents say paves the way to authoritarianism. (Photo by DEBBIE HILL / POOL / AFP)
Fotó: AFP

A legfelsőbb bíróság 8-7 arányban szavazta le a javaslatot, mondván az súlyos és példátlan kárt okozna az izraeli állam demokratikus karakterében. Ez volt az első alkalom, hogy a legfőbb bíróság elkaszált egy kvázi alkotmányos törvényt az országban, miután a bíróság 12-3 arányban úgy döntött, hogy ehhez joga van – írja a Financial Times.

A kormány szerint a bíróságok jogköreinek megnyirbálására azért van szükség, mert azok pártos, baloldali testületek. A javaslat kritikusai szerint azonban 

a lépés politikailag motivált támadás a kormányt korlátozó fékek és ellensúlyok ellen és fokozza a korrupció lehetőségét, 

miközben kikövezi a kisebbségi jogok eltiprásához vezető utat.

Sok liberális és szekuláris izraeli attól is tart, hogy a reformmal Netanjahu és szélsőjobboldali szövetségesei újabb lépést tesznek a társadalom egyre konzervatívabb és vallásosabb irányba tolásában.

Ráadásul Netanjahu kormánya időközben belső feszültségekkel is küzd miután a hírszerzés kudarca miatt az ország többsége már szabadulna a miniszterelnöktől, aki a háborús erőfeszítés népszerűségét használná hatalma megőrzésére a Neokohn írása szerint.

 

tömegtüntetés háború legfelsőbb bíróság Benjamin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek