Több német szövetségi állam kormányfője sürgette pénteken a berlini kormányt, hogy vonja vissza a döntését, és ne csökkentse az agrártermelőknek nyújtandó dízeltámogatás összegét, ami évi 900 millió euró támogatást jelent az ágazat számára.

Farmers have attached a placard reading "As stupidity and incompetence rule us, the economy is ruined" (R) on a tractor standing among others at Odeonsplatz square in the city center to take part in protests against the federal government's austerity plans in Munich, southern Germany, on January 8, 2024. The German government on January 4, 2024 had dropped part of its plans to cut agricultural subsidies in the face of massive protests from farmers. Contrary to the initial plans, a discount on the vehicle tax for agricultural machinery would be maintained, the government's spokesman said in a statement. (Photo by MICHAELA REHLE / AFP)
A gazdák szerint „ostobaság és hozzá nem értés uralkodik, a gazdaság ezért romokban”.
Fotó: Michaela Rehle / AFP

Alsó-Szászország, Észak-Rajna–Vesztfália, Bajorország, Mecklenburg–Nyugat-Pomeránia, Szászország és a Saar-vidék első emberei szerint túl nagy teher a termelőknek az Olaf Scholz kancellár kormánya által tervezett lépés, amely miatt országszerte útlezárásokkal tiltakoztak a gazdák. A tiltakozások miatt leállt a Volkswagen egyik gyára is, a munkások ugyanis nem tudtak bejutni az üzembe.

Csak Münchenbe 5500 traktort kísértek a rendőrök; többek között a bajor fővárosban is nagygyűléseket tartanak a nap folyamán. Rajna-vidék–Pfalz tartományban 18-20 kilométeres konvoj haladt az autópályán Mainz felé, és hasonló volt a helyzet Hamburg, Bréma és Düsseldorf környékén is.

Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke, Stephan Weil a ZDF televíziónak azt mondta, hogy

a mezőgazdaságot átlagon felüli terhek sújtják, és a gazdák számára kihívást jelentenek a klímaváltozás miatt szigorodó előírások is.

 

08 January 2024, Saxony, Torgau: "We'll get to the root of the problem" is written on the sign of a tractor during a blockade of the Elbe bridge. In response to the federal government's austerity plans, the farmers' association has called for a week of action with rallies and rallies starting on January 8. It is to culminate in a major demonstration in the capital on January 15. Photo: Jan Woitas/dpa (Photo by JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A tartományi kormányfők megértik a gazdákat.
Fotó: Jan Woitas / DPA / AFP

A koalíciós kormány azonban egyelőre hajthatatlan, és nem fontolgatja a támogatások kivezetéséről szóló tervek módosítását – ezt a kormányszóvivő jelentette be szokásos berlini sajtótájékoztatóján. „Végső soron a kormánynak kell döntenie, és vezetni a többieket, és ezt nem teheti mindig mindenki megelégedésére” – idézte a szavait a Deutsche Welle.

A portál eddig egy incidensről számolt be: az alsó-szászországi Offenburgban súlyosan megsérült az agrártüntetés egy résztvevője, akit elütött az autó. Azt egyelőre nem tudni, hogy a sofőr direkt hajtott-e az emberek közé. Állítása szerint csak ki akarta kerülni a tömeget, viszont utána segítségadás nélkül elhajtott, de őrizetbe vették. A sérültet helikopter szállította kórházba.