Irán három műholdat bocsátott fel egyszerre vasárnap reggel, két héttel az 1979-es iszlám forradalom 45. évfordulója előtt – jelentette az iráni állami televízió, az IRNA hivatalos és a Mehr félhivatalos hírügynökség. A Mahda, a Pajam és a Hatef nevű szatellit sikeresen pályára állt 450 kilométerre a Föld fölött.

Fotó: AFP

Az Egyesült Államok és Izrael attól tart, hogy a perzsa állam nagy hatótávolságú rakéták kialakítására használja fel az űrtechnológiát, műholdprogramja pedig szembemehet az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával. Teherán azonban továbbra is fenntartja azt az állítását, hogy nem áll szándékában atomfegyvereket fejleszteni, az űrtevékenysége pedig békés célú, és összhangban van az ENSZ határozatával.

Irán szerint műholdjai semmilyen katonai célt nem szolgálnak, a szatellitek adatokat gyűjtenek az időjárással, a természeti csapásokkal és a mezőgazdasággal kapcsolatban. A perzsa állam az elmúlt hetekben a húszik mellett azzal került a hírekbe, hogy drón- és rakétacsapásokat mért Pakisztánban az Irán és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tekintett, szunnita militánsokból álló Dzsais al-Adl két fontos bázisára.

A legmodernebb technológiával felszerelt csillagászati megfigyelő műholdat lőtt fel Kína

Einstein Probe néven bocsátott fel műholdat az Európai Űrügynökség, a Kínai Tudományos Akadémia és a Max Planck Fizikai Intézet. A műhold feladata a kozmosz kevésbé ismert részeinek felfedezése. A szondát a Szecsuán tartományban lévő Hszicsang műholdkilövő központból küldték fel. A műhold a fellövés közben belépett Tajvan légtérbe, nagy riadalmat keltve ezzel a szigeten.