Felülvizsgálja a biztonságpolitikáját a Pakisztán az Iránnal kialakult feszültség tükrében – közölte az ország információs minisztere pénteken, miután a héten a két ország drón- és rakétacsapásokat mért egymás területére.

Mortaza Szolangi telefonos interjújában elmondta, hogy az ügyben nap folyamán ül össze a nemzetbiztonsági tanács, Anvar-ul-Hak Kakar ügyvezető miniszterelnök elnökletével. A hadsereg vezérkari főnöke és a katonai hírszerzés vezetője is részt vesz a megbeszélésen.

Youth activists of Muslim Talba Mahaz (MTM) shout slogans during a protest against Iranian air strike, in Islamabad on January 18, 2024. Pakistan recalled its ambassador from Iran on January 17 and blocked Tehran's envoy from returning to Islamabad after an Iranian air strike killed two children in the west of the country. (Photo by Farooq NAEEM / AFP)
Fotó: AFP

Teherán kedden drón és rakétacsapásokat mért Pakisztánban az Irán és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tekintett, szunnita militánsokból álló Dzsais al-Adl két fontos bázisára, amely korábban több délkelet-iráni merénylet elkövetőjeként is jelentkezett. 

Két gyermek életét vesztette a támadásban, amelyben hárman meg is sebesültek.

Az egyébként atomfegyverrel is rendelkező Pakisztán válaszként csütörtök hajnalban iráni területen működő lázadószervezetre mért, iráni hivatalos források szerint több halálos áldozattal járó, rendkívül összehangolt és célzott, precíziós katonai csapásokat. Pakisztán ugyanakkor közleményében viszont azt hangsúlyozta hogy a támadást egy tervezett nagyszabású terrorista akcióról szerzett értesülést követően hajtották végre Pakisztán biztonságának megvédése érdekében.

Teherán és Iszlámábád is tiltakozott a területén elkövetett katonai műveletek miatt.