Közélet

Kettős állampolgársággal jutalmazná a külföldi harcosokat Zelenszkij

Az orosz–ukrán háború kitörése óta sok külföldi csatlakozott az ukrán csapatokhoz. Zelenszkij megjutalmazná Ukrajnáért tett erőfeszítéseiket. Jelenleg nem engedélyezett a kettős állampolgárság az országban.

Megadná az ukrán állampolgárságot a külföldi harcosoknak és az ukrán gyökerű külföldieknek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy, a kettős állampolgárság előtt utat nyitó törvénymódosítással.

Woman,And,Man,Volunteers,Helping,Ukrainian,Woman,To,Fill,In
Fotó: Shutterstock

A reform azoknak a harcosoknak segítene, akik Ukrajna védelmére érkeztek, s úgy küzdenek Ukrajna szabadságáért, mintha a saját hazájuk volna

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij az egység napja nevű állami ünnep alkalmából a közösségi médiában közzétett üzenetében. Hozzátette, hogy a törvénymódosítás révén ezenkívül világszerte minden ukrán etnikumú ember és leszármazottai kérelmezhetnék az ukrán állampolgárságot, az agresszor Oroszország állampolgárai kivételével.

A jelenlegi jogszabályok szerint Kijev nem engedélyezi a kettős állampolgárságot, vagyis a hatályos szabályok alapján annak, aki ukrán állampolgárságot kérelmez, le kell mondania a másik állampolgárságáról.

Az orosz–ukrán háború 2022. februári kitörése óta külföldiek ezrei csatlakoztak az ukrán csapatokhoz. Az Oroszország által zsoldosoknak minősített harcosok között orosz egységek is találhatók, amelyek tagjai szemben állnak Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerével.

Zelenszkij: szükséges a mozgósítás, de nem kell 500 ezer fő

Egyelőre nincs szükség 500 ezer ukrán mozgósítására – mondta Volodimir Zelenszkij államfő, aki így fogalmazott: az élet az első számú prioritás. Az ukrán elnök úgy vélte ugyanakkor, szükséges a mozgósítás a tekintetben, hogy a fronton hosszú ideje szolgálókat leválthassák.

 

 

kettős állampolgárság Volodimir Zelenszkij Ukrajna orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek