Közélet

Közlekedési káoszt okozott a Svédországra lecsapó hóvihar

A hét végére hazánkat is eléri a sarkvidéki hideg.

Mintegy ezer gépjármű szorult a hó fogságába Svédországban szerdán, voltak, akiket csak csütörtökre sikerült kimenekíteni az autójukból. A mentőcsapatok sokakat arra kértek, hogy csak később térjenek vissza a kocsijukért.

A közlekedési káosz az egyik fontos svéd autópályán, az E22-esen azután alakult ki, hogy Skandináviát brutálisan hideg sarki légtömeg árasztotta el – mely hazánkat is hamarosan eléri –, Svédország mellett Dániában, Norvégiában és Finnországban is gondokat okozva. 

Fotó: Johan Nilsson / AFP

Svédországban 25 éve nem látott szintre, mínusz 43,6 fokra süllyedt a hőmérséklet. A mentőcsapatok az összes személyautóban utazót kimentették, ám teherautósok még mindig vannak a hó fogságában – írja a BBC.

A gondok szerda reggel 9-kor kezdődtek, amikor a havazás járhatatlanná tette az E22-es autópályát mind a két irányban. Autók százai estek csapdába, és a hókotrók csak szerda estére érkeztek meg, miközben a rendőrség és a mentőcsapatok elkezdték az emberek kimenekítését. 

Volt, aki 19 órát várt a gyerekeivel együtt arra, hogy szabaduljon a hó fogságából, míg mások cukorbetegen voltak kénytelenek a mentésre várni. 

A hadsereget is bevetették, hogy vizet és élelmet juttassanak a pórul járt utazóknak, miközben a mentést nehezítette az intenzív hóesés: annyi esett, hogy a hókotrás után mindössze fél órával ismét járhatatlanná vált az út.

Csütörtök reggelre már az autók jó részét is sikerült kiszabadítani, ám a teherautók mozgatására nem került sor. A rendőrség szerint a körülmények javulnak, de az út leghamarabb péntek reggel 8-kor lesz járható.

 

Svédország Skandinávia hóvihar
Kapcsolódó cikkek