Közélet

Medvegyev: hadüzenet lenne, ha brit katonák vonulnának be Ukrajnába

A volt elnök Oroszország örök ellenségének nevezte Nagy-Britanniát. Medvegyev a brit kormányfő kijevi látogatás után tette közzé a figyelmeztetést.

Oroszország elleni hadüzenettel érne fel, ha hivatalosan brit katonákat vezényelnének Ukrajnába – írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Rishi Sunak brit miniszterelnök ukrajnai látogatását kommentálva pénteken a Telegram-csatornáján.

Russia's former president and now serving as deputy chairman of the country's Security Council, Dmitry Medvedev (L), visits the Totsky military training field outside Siberian city of Orenburg on July 14, 2023. (Photo by Yekaterina SHTUKINA / SPUTNIK / AFP) brit
Medvegyev azt is kifogásolta, hogy az ENSZ nem ítéli el az Ukrajna által végrehajtott „terrortámadásokat” sem.
Fotó: AFP

Rishi Sunak brit miniszterelnök Kijevbe utazott, hogy aláírjon egy történelmi biztonsági megállapodást. Remélem, örök ellenségeink, az arcátlan britek felfogják, hogy hivatalos katonai kontingensük Ukrajnába vezénylése hadüzenetet jelentene hazánknak

– írta a volt elnök és kormányfő.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján Moszkva felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a nyugati országok szemet hunynak az Oroszország ellen elkövetett ukrán „terrorista bűncselekmények” és afelett, hogy Kijev azzal fenyegetőzik, a támadásokat más orosz városokra is kiterjeszti. Kifogásolta, hogy sem a NATO, sem az EU képviselői nem ítélték el a 25 halálos áldozattal és 109 ember sebesülésével járó, december 30-i Belgorod elleni ukrán rakétatámadást, és az ENSZ, az EBESZ vezetése is csak általános jellegű felhívásokra szorítkozott.

Az Egyesült Királyság folytatják Ukrajna támogatását, több milliárd font támogatást ígértek

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való találkozó előtt Rishi Sunak brit miniszterelnök azt mondta, hogy az Egyesült Királyság összesen 2,5 milliárd font katonai segélyt nyújt Ukrajnának a 2024–2025-ös pénzügyi évben, ami 200 millió fonttal több, mint az előző két évben.

Az orosz védelmi minisztérium által pénteken kiadott heti hadijelentés szerint az orosz hadsereg január 6. és 12. között 23 csoportos csapást hajtott végre nagy hatótávolságú, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel, köztük a Kinzsal hiperszonikus rakétarendszerrel ukrán hadiüzemekre, valamint az ukrán fegyveres erőkre, a „nacionalista” alakulatokra és a külföldi „zsoldosokra”. 

Ebben az időszakban az összefoglaló értelmében öt frontszakaszon 41 támadást és ellentámadást vert vissza, megakadályozott több partraszállási kísérletet a Dnyeper szigetein és folyam bal partján, valamint kedvezőbb állásokat foglalt el Zaporizzsja megyében.

A jelentés szerint az ukrán fél vesztesége az érintkezési vonal mentén a hét folyamán mintegy 4720 katona volt, akik közül a legtöbben, több mint 1785-en a Donyeck környékén vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A legtöbb rohamot, 27-et a kupjanszki frontszakaszon kísérelte meg az ukrán fél. Ugyanitt 35 ukrán katona adta meg magát a héten orosz fogságba került 48-ból.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek mellett tíz lőszerraktárt, egy rádióelektronikai harcközpontot, egy Szu-25-ös és egy Szu-27-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, 15 harckocsit, 60 páncélozott harcjárművet, 15 motorcsónakot, HIMARS és Uragan sorozatvető 35 rakétákat, hat Neptun hajóelhárító rakétát, két MALD irányított levegő-levegő rakétát és 161 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. A donyecki régióban lévő Holmovszkij községben egy ukrán távirányítású repülőszerkezet sebesülteket evakuáló mentőautót talált el, aminek következtében egy mentős és villanyszerelő életét vesztette, további három mentős pedig megsebesült.

 

 

 

hadüzenet Dimitrij Medvegyev Vologyimir Zelenszkij rakétatámadás Rishi Sunak
Kapcsolódó cikkek