Oroszország és Irán egy jelentős államközi szerződés megkötésére készülnek – közölte az orosz védelmi minisztérium, Szergej Sojgu, a tárca vezetője és iráni hivatali partnere, Mohammad Astiani hétfői telefonbeszélgetését követően.

Fontos tárgyalások zajlottak a Kremlben.
Fotó: AFP

A felek hangsúlyozták az orosz–iráni kapcsolatok alapelvei melletti elkötelezettségüket, beleértve egymás szuverenitásának és területi integritásának feltétel nélküli tiszteletben tartását, amelyet az Oroszországi Föderáció és az Iráni Iszlám Köztársaság közötti, nagyszabású államközi szerződésben is megerősítenek, s amelynek aláírására készülnek – áll a tájékoztatásban.

A felek emellett megvitatták a katonai és haditechnikai együttműködés aktuális kérdéseit, véleménycserét folytattak a regionális biztonsági kérdésekről.

Sojgu hangsúlyozta, hogy Moszkva és Teherán fokozza közös erőfeszítéseit egy egyjogú, többpólusú világ megteremtése érdekében.

A telefonbeszélgetés a moszkvai katonai tárca szerint baráti légkörben zajlott, és újabb lépés volt a Moszkva és Teherán közötti stratégiai kapcsolatok megerősítése terén.

Telefonon tárgyalt egymással hétfőn Szergej Lavrov orosz és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is.

Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint

a felek megkülönböztetett figyelmet fordítottak a közel-keleti feszültség eszkalálódására, és határozottan elítélték az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezette országcsoport által Jemen területén végrehajtott légicsapásokat.

A miniszterek azonnali tűzszünetet sürgettek a Gázai övezetben, valamint síkraszálltak a humanitárius segélynek az enklávéba való akadálytalan bejuttatása mellett, hogy a civil lakosság sürgős segítségben részesüljön.

Annyiba került a lelőtt orosz vezérgép, mint hat Fradi-stadion

Az A50-es elvesztése sokkal érzékenyebben érinti az orosz haderőt, mint elsőre gondolnánk. Ezekből a gépekből a háború kezdetén is csak mindössze 15 állt az orosz légierő rendelkezésére.

A moszkvai tájékoztatás szerint a külügyminiszterek megvitatták egy új államközi szerződés előkészítését, és a kétoldalú együttműködés számos gyakorlati kérdését. A felek hangsúlyozták az orosz–iráni kapcsolatok alapelvei iránti megingathatatlan kölcsönös elkötelezettséget, beleértve a szuverenitás, a területi integritás és az ENSZ Alapokmányában foglalt egyéb elvek iránti feltétlen tiszteletet, amelyet a készülő, Oroszország és Irán közötti nagyszabású államközi szerződés is meg fog erősíteni.

A hír, hogy Oroszország és Irán között új szerződést készítenek elő, 2022 szeptemberében került nyilvánosságra, amikor Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raíszi iráni elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozójának alkalmából tárgyalt a kérdésről.