Közélet

Őrizetbe vettek egy focistát Törökországban, mert egy Dávid-csillagot mutatott gólja után a kamerába

Sagiv Jehezkel a Hamász túszaival vállalt szolidaritást, ami sok volt a török igazságszolgáltatás szerint. A csatárt azóta kiengedték és hétfőn vissza is tér Izraelbe.

Törökország őrizetbe vett egy az ország bajnokságában szereplő izraeli labdarugót, akit csapata is felfüggesztett, miután a hétvégi meccsen kifejezte tiszteletét a Hamász október 7-i támadásának áldozatai felé.

Sagiv Jehezkel, az Antalyaspor csatára a csuklóján szereplő kötésre mutatott, amelyen egy Dávid-csillag volt látható, valamint az, a felirat, hogy 100 nap  és az október 7-i dátum. 

A gesztust a focista azután tette, hogy gólt szerzett a vasárnap esti mérkőzésen. A feliratot mint a Hamász fogságban lévő túszokra való emlékezésként értelmezték, akik 100 napja vannak az iszlamista szervezet rabságában. 

FBL-ANTALYASPOR-TUR-PALESTINIANS-ISRAEL-POLITICS-CONFLICTThis handout photograph taken and released by Turkish news agency DHA (Demiroren News Agency) shows Antalyaspor's Israeli forward Sagiv Jehezkel displaying a bandage on his wrist reading "100 days. 07/10" after scoring a goal during Turkish Super league match between Antalyaspor and Trabzonspor at Corendon Airlines Park Antalya Stadium, in Antalya on January 14, 2024. A Turkish court on January 15, 2024, released pending trial the Israeli footballer Sagiv Jehezkel, who was detained after displaying a message referring to the Israel-Hamas war during a first division match, the DHA news agency reported. Jehezkel, 28, displayed a bandage on his wrist reading "100 days. 07/10" next to the Star of David after scoring a goal for Antalyaspor against Trabzonspor on January 14, 2024. (Photo by Handout / DHA (Demiroren News Agency) / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / DHA (Demiroren News Agency) " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A török hatóságok nyomozást indítottak Jehezkel ellen, mondván Izrael mészárlását támogatta Gázában a gesztussal, amivel nyilvánosság előtt keltett gyűlöletet

– írta az X-en Yılmaz Tunç török igazságügyi miniszter.

A török lépés dühös választ váltott ki Izrael részéről, így Yoav Gallant hadügyminiszter a Hamász végrehajtó szervének nevezte az országot, míg a külügyminiszer 

Israel Katz arról beszélt, hogy Törökország sötét diktatúrává vált és felszólította a nemzetközi sportszervezeteket, hogy büntessék meg Ankarát.

A külügyminiszter közleményében kifejtette, hogy aki egy 136, gyilkos terrorszervezet fogságában több mint 100 napja raboskodó tússzal közösséget vállaló focistát letartóztat, az a gyilkosság és a gyűlölet kultúráját képviseli.

Az Antalyaspor pedig a nemzet értékekkel szembeninek nevezte a focista megnyilvánulását és kivette őt a csapat keretéből, valamint közölte, hogy dolgozik a csatár szerződésének a felbontásán.

Az izraeli külügyminisztérium később közölte, hogy a 28 éves labdarúgót szabadon engedték és még hétfőn hazatér Izraelbe – írja a Financial Times. Jehezkel, aki tavaly csatlakozott a török csapathoz ugyanakkor fenntartja ártatlanságát, mondván ő pont a háború befejezése mellett szólalt fel tettével.

A történtek mindenesetre rávilágítanak a két ország október 7 óta megromlott kapcsolatára, miután Recep Tayyip Erdogan többek között népirtásnak nevezte az izraeli hadműveleteket Gázában és Adolf Hitlerhez hasonlította Benjamin Neanjahu izraeli miniszterelnököt. Neanjahu pedig a Hamász támogatása miatt és a kurd kisebbséggel szembeni bánásmódja miatt kritizálta Törökországot, mondván Erdogan az utolsó, akinek erkölcsi alapja van kritizálta hazáját.

Azonban Jehezkel nem az egyetlen focista, akit büntetés ért a gázai harcokkal kapcsolatos megnyilvánulása miatt, így például a Nizza csapatában játszó algériai Youcef Atal nyolc hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy francia bíróság ítélete nyomán, a közösségi médiában közzétett, vallási közösség elleni erőszakra felszólító bejegyzései miatt.

 

Törökország izraeli háború Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek