Iráni területen működő lázadószervezetre mért csapásokat a pakisztáni légierő csütörtök hajnalban – jelentette be a pakisztáni külügyminisztérium. A légi csapásoknak a megtámadott iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány kormányzóhelyettese szerint legkevesebb hét halálos áldozatuk volt.

Sistan and Baluchestan02/18/2023 Sistan and Baluchestan, Iran. A view of an abandoned building around Lake Hamoun. The severe drought, the drying up of lakes, and rivers in the region has forced many residents to leave their villages. (Photo by Oshida / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
Fotó:  AFP (illusztráció)

A megtorló pakisztáni légi csapásokra azt követően került sor, hogy

a szomszédos Irán kedden drón- és rakétacsapásokat mért a Dzsais al-Adl dzsihadista szervezet két fontos pakisztáni bázisára, és a támadásban több gyermek életét vesztette.

Az Irán és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tekintett, szunnita militánsokból álló Dzsais al-Adl korábban több délkelet-iráni merénylet elkövetőjeként is jelentkezett. A szélsőséges csoport az iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány függetlenségéért küzd. Azon a területen az emberek többsége az iszlám szunnita ágát követi, miközben Irán a síita iszlám központja.

A pakisztáni külügyminisztérium közleménye szerint a csütörtöki támadás rendkívül összehangolt és célzott, precíziós katonai csapások sorozata volt. A közleményben hangsúlyozták, hogy a támadást egy tervezett nagyszabású terrorista akcióról szerzett értesülést követően hajtották végre „Pakisztán biztonságának megvédése érdekében”.

Irán nem tudja gyorsan feltölteni a húszik fegyverkészleteit

Nyugati illetékesek optimisták, úgy tűnik, eredményesek az amerikai és brit légicsapások.

Az iráni Szisztán-Beludzsisztán tartomány kormányzóhelyettese, Ali Reza Marhamati elmondta, hogy a csütörtöki légi csapásoknak több halálos áldozatuk volt. Pontos számukat nem közölte, csak azt, hogy három nő és négy gyermek is meghalt.

Az áldozatok nem irániak voltak

– mondta.

A pakisztáni támadást követően az iráni állami televízió egy névtelenül nyilatkozó tisztviselőre hivatkozva közölte, hogy Teherán határozottan elítélte a támadást, és azonnali magyarázatot követelt Pakisztántól.

Pakisztán Beludzsisztán tartománya, valamint a szomszédos Irán Szisztán-Beludzsisztán tartománya több mint két évtizede küzd a lázadó beludzs csoportokkal.