Közélet

Riasztás érkezett: óránkénti akár 100 kilométeres széllökések is előfordulhatnak

Másodfokú riasztást adtak ki széllökés veszélye miatt az ország középső részére.

Széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Pest és Fejér vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. csütörtök délelőtt.

A,Young,Woman,Is,Fighting,Against,The,Storm,With,Her
Fotó: Shutterstock

A riasztással érintett járásokban a következő órákban a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 90 kilométeres sebességet. A HungaroMet előrejelzése szerint csütörtökön napközben tovább erősödik a légmozgás és a délnyugati és északkeleti országrészek kivételével nagy területen kell számítani sík vidéken is viharos széllökésekre. A maximális széllökések erőssége síkvidéken általában óránkénti 70-90 kilométeres sebesség között alakul, de kiemelten a Balaton keleti, északkeleti részén, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében akár óránkénti 90-100 kilométeres széllökések is előfordulhatnak, a hegyekben ennél erősebbek sem kizártak. Estére fokozatosan veszít erejéből a légmozgás. 

Fejér és Pest vármegye területére másodfokú figyelmeztetés van érvényben széllökés veszélye miatt csütörtök éjfélig. Vas, Zala, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyék kivételével az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, vagyis ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 70 kilométerest. 

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a viharos szél fákat dönthet ki, ágakat szakíthat le, amelyek gyakran elektromos vezetékeket szakítanak el. Azt kérik, aki elszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, és hívja a 112-es segélyhívó számot. A közlekedőket arra kérik, kellő körültekintéssel közlekedjenek állványok, fasorok közelében. 


 

vihar Riasztás időjárás széllökés
Kapcsolódó cikkek