Brüsszel megunta, hogy Magyarország nem hajlandó több milliárd euróval támogatni az ukrán hadigépezetet és a kijevi korrupciót, így a hónapok óta tartó, összehangolt médiatámadás után nyílt fenyegetéseket tettek közzé: hazánkat egyszerre rúgnák ki a demokratikus folyamatokból, és vennék el a maradék uniós támogatásokat is, ha nem hódolunk be az akaratuknak.

Belgium: European Parliament in Brussels as seen from Rue Wiertz.Photo from 14. May 2015. (Photo by Daniel Kalker / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) jobboldal brüsszel
Brüsszel elhallgattatná Magyarországot, és még a gazdaságunkat is összezúzná.
Fotó:  Daniel Kalker / DPA / AFP

Amióta Magyarország december közepén megakadályozta annak az 50 milliárd eurós, Kijevnek szánt pénzügyi segélycsomagnak a jóváhagyását, amely megalapozná Ukrajna uniós csatlakozását és a háborút is tovább nyújtaná, Brüsszel már nem is leplezi hazánkkal szembeni ellenszenvét.

Először Politico, majd pedig a Financial Times címlapján most megfenyegették Magyarországot, hogyha az ukrajnai pénzeső újabb vétót kap, akkor annak demokratikus és gazdasági megtorlás lesz a következménye.

A tagállami vétó kulcsfontosságú szerepet tölt be az uniós demokráciában – ezen keresztül ugyanis meg lehet akadályozni olyan ügyeket, amelyek a többség nevében ártanának az egyedül álló országoknak. Egy tisztább rendszerben pedig egy vétó után felülvizsgálaton mennének keresztül a megbotlott javaslatok, hogy azok végleges formája mindenkinek kedvezzen.

Magyarország azonban az elmúlt években több alkalommal is kénytelen volt bevetnie ezt az eszközt – a közelmúltig Lengyelország mellett –, ugyanis az uniós vezetése egyre jobban visszaél a hatalmával, hazánk kárára. A legutóbbi ilyen ügy az Ukrajnának szánt 50 milliárd volt, amely folyósításához az eladósodott uniónak így is a tagállamoktól próbál még több pénzt bezsebelni.

Most úgy tűnik, hogy példát akarnak statuálni Magyarországgal, hogy megmutassák, mi történik azokkal, akik nem állnak sorba.

Brüsszel romba döntené a magyar gazdaságot

Az EU hosszú ideje visszatartja a Magyarországnak járó uniós támogatásokat, ám a hétfőn napvilágot látott tervek szerint sokkal komolyabb csapásra készülnek, amellyel térdre kényszerítenék a gazdaságot. Ennek egyik eleme a megmaradt források elzárása lesz.

A Financial Times által közzétett, uniós tisztviselők által összeállított dokumentumban azonban felvázoltak Magyarország ellen egy olyan stratégiát is, amely kifejezetten hazánk gazdasági gyengeségeit veszi célba, például a forint gyengítésével és a befektetői bizalom csökkentésével.

Tehát Brüsszel nyilvánosan bejelentette, hogy szabotálni fogja a magyar gazdaságot, ha hazánk nem térdel le, és fogadja el az Ukrajnának nyújtott segélyeket.

European Council President Charles Michel gives a press conference as part of the European Union summit at the European headquarters in Brussels, on December 15, 2023. EU chief Charles Michel confirmed on December 15, 2023 that European leaders had failed to agree to a budget plan including aid for Ukraine after an objection from one member, understood to be Hungary. (Photo by JOHN THYS / AFP brüsszel
Charles Mitchel, az Európai Tanács elnöke szerint eljárás indítható Magyarország ellen a 7. cikkely értelmében.
Fotó: John Thys / AFP

Brüsszel kizárna minket az uniós demokráciából

A hosszú ideje rebesgetett 7. cikkely bevetése a nukleáris opció lenne az unió számára: ennek segítségével egy tagország – jelen esetben hazánk – szavazatát fel lehet függeszteni az Európai Tanácsban, ha az „súlyosan és tartósan” megsérti a blokk értékeit.

Ezt Brüsszel azzal indokolja, hogy a vétóval Magyarország „veszélyezteti Ukrajna, egy uniós tagjelölt ország biztonságát”, annak ellenére, hogy a magyar kormány már Kijev jelöltségét sem támogatta.

Ilyen eljárás már indult korábban Magyarország és Lengyelország ellen is, de most úgy tűnik, hogy Brüsszel végig is akarja vinni a folyamatot. A kettős mérce azonban nyilvánvaló:

a frissen megválasztott lengyel miniszterelnök, Donald Tusk jelenleg két lábbal tiporja a jogállamiságot, bezárta a közmédiát és ellenzéki politikusokat tartóztat le – ellene azonban nem indítanak eljárást.

Az EU a saját tagállamainak és belső piacának védelme helyett egy háborúban álló, korrupciótól hemzsegő országot választ, és nem riad vissza attól, hogy az ezt ellenző Magyarországot tönkretegye.

Orbán Balázs: Brüsszel nem akar kompromisszumot, tovább zsarolja Magyarországot

Eljutott a Financial Timeshoz egy olyan brüsszeli dokumentum, amely a magyar gazdaság tönkretételét célozza, ha a kormány nem szavazza meg az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós támogatást.