Vasárnap is folytatódtak az Alternatíva Németországért (AfD) és annak migrációellenes programja elleni tiltakozások.

A németek nem kérnek a szélsőjobb migrációellenes politikájából.
Fotó: AFP

Szombaton több százezer ember vonult az utcára több mint száz városban, miután nyilvánosságra került, hogy a szélsőjobboldali erők több millió migráns és kisebbséghez tartozó deportálásáról szőttek titkos terveket

Vasárnap újabb városokban rendeztek megmozdulásokat, Münchenben például a rendőrség szerint 80 ezer, a szervezők szerint 200 ezer ember jelent meg, a vonulást le is kellett fújni a nagy tömeg miatt.

A Deutsche Welle tudósítása szerint Kölnben tízezren vettek részt a tiltakozásokban, a legnagyobb tömeg azonban Berlinben várható, ahol négy órára hívták össze az embereket a parlament, a Bundestag épülete elé.

A migrációellenes politika elleni fellépésből kiveszik a részüket a sportolók is.

A labdarúgó-bajnokság első osztálya, a Bundesliga esetében ez nem szokatlan, a szurkolók rendszeresen kinyilvánítják a véleményüket a stadionokban. A hétvégén azonban nem mindenki a szélsőjobboldallal szemben fejezte ki elégedetlenségét.

Egész hétvégén folytatódnak a tiltakozások.
Fotó: AFP

A Köln Borussia Dortmund elleni mérkőzése azért kezdődött nyolc perccel később, mert a két csapat ultrái a pénzfeldobásnál csokoládét dobáltak a pályára, hogy tiltakozzanak a közvetítési jogok eladása ellen.

Az edzők azonban felemelték a szavukat a szélsőjobboldal ellen. „Világosan kell fogalmaznunk, és ki kell állnunk demokratikus értékeink mellett. Úgy gondolom, hogy mi, nem csak itt a Bayer Leverkusenben, hanem az egész társadalomban, nagyon nyitottak és nemzetköziek vagyunk” – mondta a csapat spanyol edzője, Xabi Alonso.

Hinnünk kell abban, hogy egy nagyon nyitott társadalomban élünk, hogy mindenkinek joga van idejönni és a legjobbat hozni, amit csak tud, és átvenni ezt a kultúrát, bárhonnan is jön, ahogy én is tettem

– tette hozzá.