Becslések szerint háromszázezer német vonult a hét végén az utcákra országszerte, miután nyilvánosságra került, hogy a szélsőjobboldali erők az Alternatíva Németországért (AfD) párt részvételével több millió migráns és kisebbséghez tartozó deportálásáról szőttek titkos terveket. A Correctiv című hírportál jelentéséből kiderült, hogy a novemberben Potsdamban tartott találkozón még a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) tartozó politikusok is megjelentek.

People Protest Against AfD Following AfD Meeting With Neo-NazisBERLIN, GERMANY - JANUARY 17: (EDITORS NOTE: Image contains profanity.) People gather in the city center to protest against the far-right Alternative for Germany (AfD) political party on January 17, 2024 in Berlin, Germany. Several thousand people gathered today in Berlin in one of a number of similar protests this week across Germany. The AfD is under heavy public scrutiny following the recent revelation that Roland Hartwig, a former AfD Bundestag parliamentarian and until recently an advisor to AfD co-leader Alice Weidel, had taken part in a meeting last year with neo-Nazis, including Austrian far-right extremist Martin Sellner, at a villa near Potsdam. According to the investigative group Correctiv participants at the meeting discussed how to possibly introduce legislative measures to enable the mass expulsion of immigrants from Germany, as well as German citizens with immigrant roots and German citizens who have helped refugees. News of the meeting has prompted renewed calls for banning the AfD.   (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
A németek nem kérnek a szélsőségesekből.
Fotó: Sean Gallup

A fagyos idő ellenére több mint száz városban volt tüntetés, köztük Hamburgban, Frankfurtban, Hannoverben, Kasselben, Dortmundban, Wuppertalban, Karlsruhéban, Nürnbergben és más városokban is. A Deutsche Welle tudósítása szerint néhányan „A fasizmus nem alternatíva”, „Sokszínűek vagyunk”, „Az AfD-re szavazni olyan, mint 1933” feliratú táblákkal vonultak fel (az utóbbi Adolf Hitler választási győzelmére utal).

Rendőrségi jelentések szerint még az északi-tengeri Sylt-szigeten is mintegy 600 ember vonult utcára. Frankfurtban 35 ezren gyűltek össze, pénteken Hamburgban előbb le kellett fújni a tiltakozó nagygyűlést, mert a vártnál sokkal többen, a rendőrség szerint ötven-, a szervezők szerint nyolcvanezer ember jelent meg.

A tiltakozásoknak pedig még nincsen vége, mert vasárnapra újabbakat szerveztek a többi között Berlinben, Drezdában, Lipcsében és Bonnban.

A titkos találkozón a kiszivárgott hírek szerint egyebek között az úgynevezett visszavándorlással, vagyis a bevándorlók és a kisebbségek, köztük német állampolgársággal is rendelkezők kiutasításával foglalkoztak. A jelentés Németország-szerte felháborodást keltett.

Demo Against AFD ( Alternative For Germany) Party In Cologne
Több mint száz német városban tüntettek a hét végén, és a tiltakozásoknak még nincs vége.
Fotó: AFP

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter a Funke Mediengruppénak nyilatkozva szombaton azt mondta, a potsdami találkozó a náci wannseei konferencia emlékét idézheti fel; ott a „zsidókérdés végső megoldásáról” tanácskoztak. Hangsúlyozta azonban, hogy nem akar egyenlőségjelet tenni a két rendezvény közé.

Az AfD megerősítette a találkozó tényét és a párt részvételét. 

Az is tény, hogy a visszavándorlás szerepel a párt programjában, de ez az AfD szerint nem terjed ki német állampolgárokra.

Kérdés, hogy mindez milyen hatással lesz az AfD népszerűségére, amely egyre nő az utóbbi években, és amelynek a betiltásával egy friss felmérés szerint a közvélemény is egyetértene. A hagyományosan az egykori NDK területén erős AfD már az ország nyugati részén is megerősödött, ősszel Bajorországban és Hessenben is az eddigi legjobb eredményét érte el.