Közélet

Turistalátványosságot csináltak a húszik a zsákmányolt hajóból – videó

A Lengyelországban gyártott, közel kétszáz méter hosszú hajót csak férfiak látogathatják, nagyjából egy dollárért.

A jemeni húszik első, a gázai palesztinok támogatása érdekében végrehajtott támadása a Galaxy Leader nevű autószállító hajó elfoglalása és a 25 fős legénység túszul ejtése volt.

Mivel a bahamai zászló alatt közlekedő, ám Man szigetére bejegyzett hajó résztulajdonosa egy izraeli üzletember volt, az óceánjáró ideális célpontnak bizonyult a jemeni húszik számára, akik az AFP friss videója szerint időközben a zsákmányolt hajó hasznosításáról is gondoskodtak. 

Fotó: AFP

A közel 200 méter hosszú, egyébként Lengyelországban gyártott óceánjáróból így turistalátványosság lett Jemenben, amit mintegy egy dollárért látogathatnak férfiak. Ez persze azt is jelzi, hogy a húszik azért eléggé szélsőséges iszlamisták, akik a nők jogait nem tartják különösebben tiszteletben.

A hadizsákmány azonban az AFP felvételei szerint népszerű látnivaló lett Jemen partjainál, hiszen az ország lakossága eddig csak távolból figyelhette meg a hatalmas tengerjáró hajókat. 

A húszik az attrakció népszerűségét úgy értelmezik, hogy a jemeni lakosság is támogatja akcióikat. 

Szemben a Galaxy Leader elfoglalásával, ma már a felkelőcsoport inkább távolról, rakétákkal és drónokkal intéz támadásokat az Ádeni-öblön és a Vörös-tengeren keresztül haladó hajók ellen.

A húszik akcióit nem akasztotta meg az sem, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia légicsapásokat mért a szervezethez köthető célpontokra, sőt, ez csak azt érte el, hogy Izrael mellett ezen országok hajói is a húszik célkeresztjébe kerültek.

 

izraeli háború Galaxy Leader palesztin húszik
Kapcsolódó cikkek