Az amerikai hadsereg péntek éjszaka csapást mért egy húszi radarállomásra Jemenben – jelentette be szombaton az amerikai fegyveres erők központi parancsnoksága (Centcom). A húszik szóvivője szerint nem okozott anyagi károkat, és sérültje sem volt a támadásnak.
 

Huthi fighters brandish their weapons during a protest following US and British forces strikes, in the Huthi-controlled capital Sanaa on January 12, 2024 amid the ongoing battles between Israel and the militant Hamas group in Gaza. US and British forces struck rebel-held Yemen early on January 12, after weeks of disruptive attacks on Red Sea shipping by the Iran-backed Huthis who say they act in solidarity with Gaza. The pre-dawn air strikes add to escalating fears of wider conflict in the region, where violence involving Tehran-aligned groups in Yemen as well as Lebanon, Iraq and Syria has surged since the Israel-Hamas was began in early October. (Photo by MOHAMMED HUWAIS / AFP)
A húszik szerint nem találták el őket az amerikaiak. 
Fotó: Mohammed Huwais / AFP

A Centcom közleménye szerint a célpontot a USS Carney rombolóról indított Tomahawk rakétákkal semmisítették meg, amivel meggyengült a húszik képessége, hogy tengeri hajókat, köztük kereskedelmi hajókat támadhassanak meg.
Tavaly november 19. óta a húszik 28 alkalommal indítottak támadást hajók ellen a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben – emlékeztet a közlemény.

Az éjszakai amerikai támadásnak nincs halálos áldozata, senki sem sérült meg, és anyagi kár sem keletkezett

– közölte Mohammed Abdusszalám, az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók szóvivője, aki  egyben „erős és hatékony” választ ígért.
Előző nap a brit és az amerikai fegyveres erők célzott csapásokat mértek a húszik állásaira. Az erről szóló közös közlemény rámutatott arra, hogy a sorozatos figyelmeztetések ellenére a húszik jogsértő, veszélyes és destabilizáló támadásokat hajtottak végre a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen, ezért önvédelmi lépés volt a brit–amerikai támadás.

Az amerikai csapás után a húszik szóvivője a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy 

nem gyakoroltak jelentős hatást a húszik azon képességére, hogy továbbra is megakadályozzák az izraeli kötődésű hajók áthaladását a Vörös-tengeren és az Arab-tengeren.

 

Nagy ára lesz annak, ha új kereskedelmi útvonalat kell keresni a húszik miatt

Izrael Gázai övezet ellen indított háborúja óta a húszik a palesztinok iránti szolidaritásból rendszeresen támadnak Izrael felé haladó hajókra a térségben. Ez nagyban befolyásolhatja a világgazdaságot, mivel ha kereskedelmi útvonalat kell módosítani, az jelentős késésekhez vezethet a szállítmányozásban.