Közélet

Ukrajna gyarmatosításával vádolja Amerikát az orosz kémfőnök

Az Egyesült Államok az orosz–ukrán háború kitörése óta Kijev egyik legfontosabb szövetségese. Szergej Nariskin szerint Washington zsarolással tartja sakkban Volodimir Zelenszkijt.

Az Amerikai Egyesült Államok gyarmati közigazgatás létrehozásába fogott Ukrajnában, amely a Washington érdekeihez igazodó, Nyugaton kiképzett ukránokból áll majd – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a szervezet sajtóirodájának hétfőn kiadott közleménye szerint.

Foreign Intelligence Service Director Sergey Naryshkin attends a Security Council meeting in Moscow on October 26, 2019. (Photo by Alexei Druzhinin / Sputnik / AFP)
Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat igazgatója.
Fotó: AFP

A kémfőnök elmondta, hogy az Ukrajna totális vazallussá tételére irányuló kurzus keretei között az Egyesült Államok belekezdett egy lényegében gyarmati közigazgatás kialakításába az országban. Nariskin hozzátette: Washington azt követeli az ukrán elnöktől, hogy valamilyen ürüggyel távolítsa el a vezető kormányzati pozíciókból azokat a személyeket, akik elvesztették a Fehér Ház bizalmát. Az SZVR feje szerint a feketelistán több tucat magas rangú ukrán tisztviselő szerepel Zelenszkij csapatából. Washington felhívta a figyelmét arra, hogy ellenkező esetben nyilvánosságra hoz egy gyilkos korrupciós dossziét az ukrán elnök környezetének tagjai ellen.

Szergej Nariskin állításai szerint Volodimir Zelenszkij tisztában van vele, hogy az amerikaiak rendelkezésére álló kompromittáló anyag tönkreteheti mint elnököt, emiatt továbbra is az amerikaiak kottájából fog játszani. Az SZVR igazgatója úgy gondolja, hogy az amerikai tanácsadók brit birodalmi mintára már most is minden kulcsfontosságú ukrán kormányhivatalban jelen vannak.

Soldiers of 406th Separate Artillery Brigade defend Zaporizhzhia directionA serviceman from the 66th separate cannon artillery battalion of the 406th separate artillery brigade of the Armed Forces of Ukraine is descending into the trench shelter in the Zaporizhzhia direction, southeastern Ukraine, on January 14, 2024. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

„Volodimir Zelenszkijjel a decemberi amerikai látogatása során határozott ajánlásokat ismertettek az ukrán végrehajtó hatalom szerveiben végrehajtandó személyi átrendezésről. A miniszterelnöki posztra az amerikaiak Okszana Markarovát, Ukrajna washingtoni nagykövetét jelölik, aki a bloomingtoni Indianai Egyetemen tanult. A pénzügyminisztérium helyettes vezetőjét, a Harvardon képzett Olekszandr Kavát javasolják a pénzügyminiszteri posztra. A gazdasági miniszteri posztra a minisztérium jelenlegi helyettes vezetőjét, Tarasz Kacskát javasolják, aki a lengyel Nemzeti Közigazgatási Intézetben szerzett diplomát” – fejtette ki az orosz kémfőnök.

Zelenszkij: szükséges a mozgósítás, de nem kell 500 ezer fő

Egyelőre nincs szükség 500 ezer ukrán mozgósítására – mondta Volodimir Zelenszkij államfő, aki így fogalmazott: az élet az első számú prioritás. Az ukrán elnök úgy vélte ugyanakkor, szükséges a mozgósítás a tekintetben, hogy a fronton hosszú ideje szolgálókat leválthassák.

 

orosz kémfőnök Ukrajna orosz-ukrán háború közigazgatás Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek