Közélet

Ukrajna szerint nincs bizonyíték arra, hogy Oroszország észak-koreai rakétákat használt

Egyre több jel mutat arra, hogy Oroszország Észak-Koreában gyártott rakétákat vethet be Ukrajna ellen. Az Egyesült Államok és az ukrán vezetés biztos ebben, viszont az ukrán légierő szerint nincs bizonyíték ezeknek a fegyvereknek a jelenlétére.

Az ukrán légierő pénteken nem erősítette meg azt az amerikai állítást, amely szerint Oroszország észak-koreai rakétákat vetett be Ukrajna területén.

Fotó: AFP

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az észak-koreai rakétákkal kapcsolatos állításokra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette:

A jelenlegi stádiumban nincs értesülésünk ilyen rakéták használatáról.

Mint mondta, ezt csak a roncsok tanulmányozása után tudják megerősíteni vagy cáfolni.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója az X közöségi portálon viszont azt írta:

Immár nem lehet letagadni, hogy népirtó háborúja részeként az Oroszországi Föderáció most első ízben csapott le Ukrajna területére Észak-Koreából kapott rakétákkal.

Előzőleg pénteken a Szuszpilne ukrán állami médiaszolgáltató Harkiv megye kormányzóját, Oleh Szinehubovot idézte, aki szerint Oroszországon kívül gyártott rakétát lőttek ki a megyére december végén és január elején. „Most végezzük az összes szükséges vizsgálatot. Egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy a márkajelzést eltávolították a rakétákról, de annyi látható, hogy a gyártó ország nem az Oroszországi Föderáció” – idézte a Szuszpilne a kormányzót.

Több tucat precíziós csapást hajtott végre Ukrajna területén az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg öt frontszakaszon is támadja az ukrán állásokat. Többek között a Krímnél és Donyecknél is folyamatosak az összetűzések az orosz–ukrán háborúban.

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője csütörtökön – titkosítás alól feloldott hírszerzési értesülésekre hivatkozva – kijelentette, hogy az orosz erők december 30-án egy Phenjan által szállított rakétát lőttek ki, amely a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében, egy mezőn csapódott be, több másikat pedig a hat halálos áldozatot követelő keddi tömeges rakétatámadás idején.

Péntekre virradó éjszaka Oroszország két hullámban 29, robbanóanyaggal megrakott drónnal támadta Mikolajiv, Herszon, Dnyipro, Cserkaszi, Kirovohrad és Hmelnickij megyét, valamint Ukrajna középső részét, különösebb károk nem keletkeztek – közölte az ukrán hadsereg.

A légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleménye szerint huszonegyet lelőtt közülük. Hozzátéve, hogy mint mindig, a drónok most is Sahíd típusú, iráni gyártmányú repülő eszközök voltak.

 

oroszország észak-korea Ukrajna rakéták
Kapcsolódó cikkek