Az orosz ellenőrzés alá került zaporizzsjai atomerőművet ismét körbeaknázták – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) péntek este bécsi székhelyén kiadott helyzetjelentésében.

Nuclear,Radioactive,Danger,Sign,In,Forest,In,Chernobyl,Exclusion,Zone
Fotó: Shutterstock

A beszámoló szerint az aknákat a nukleáris létesítmény belső és külső kerítései között helyezték el, miután tavaly novemberben egyszer már eltávolították ezeket a harceszközöket.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója kijelentette, hogy az újbóli elaknásítás összeegyeztethetetlen a biztonsági előírásokkal és figyelmeztetett, hogy az atomerőmű orosz vezetése az idén nem fogja tudni teljes körűen karbantartani a létesítményt. 

A NAÜ helyszíni állandó megfigyelői a múlt héten kézhez kaptak egy munkatervet, amely azonban az ügynökség megítélése szerint hiányos. Ezt a karbantartást el kell végezni a nukleáris biztonság szavatolása érdekében 

– szögezte le a főigazgató.

A NAÜ szerint csütörtökön nyolc órára kiesett az atomerőmű vészhelyzeti áramszolgáltatásának egy része. A sugárzó anyagok hűtéséért felelős áramszolgáltatás ezen idő alatt ugyan nem szakadt meg, de Grossi ismét kifejezte amiatti aggodalmát, hogy nem eléggé megbízható a nukleáris balesetek elkerülését szolgáló biztonsági rendszer.

Rakéták a zaporizzsjai atomerőmű közelében

Megkongatta a vészharangot az ukrajnai atombiztonsággal kapcsolatban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség: a zaporizzsjai atomerőmű tegnap elvesztette a kapcsolatot fő telephelyen kívüli elektromos vezetékével, a reaktorait ezért csak a tartalék áramforrás használatával tudták hűteni.