Közélet

A gázai terrorellenes művelet sikere globális érdek

A külgazdasági és külügyminiszter New York-i útja során találkozott az izraeli parlament elnökével, akivel a gázai helyzetről és Magyarország Izraelhez való hozzáállásáról is beszélgettek. A tárcavezető elmondta, hogy a gázai terrorellenes művelet sikere egyértelmű globális érdek.

Szijjártó Péter az izraeli parlament (kneszet) elnökével találkozott csütörtök este New Yorkban. Amír Ohana köszönetet mondott a külgazdasági és külügyminiszternek a közel-keleti helyzettel kapcsolatban képviselt tisztességes magyar kormányzati álláspont miatt. A tárcavezető arról számolt be az „előre nem tervezett, ám annál örömtelibb” találkozót követően, hogy partnere a gázai terrorellenes művelet állásáról adott tájékoztatást, ő pedig a magyar pozícióról.

Fotó: Király Márton / Szijjártó Péter / Facebook

 

Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben

„A gázai terrorellenes művelet sikere egyértelmű globális érdek, mert ezen műveletek sikere jelenthet garanciát arra, hogy soha többet, sehol a világon nem történhet ilyen terrortámadás” – mondta Szijjártó, leszögezve: mindenképp el kell kerülni, hogy Izraelnek két fronton kelljen harcolnia.

A magyar miniszter kijelentette: 

Régóta tapasztalható az Izraellel szembeni rendkívül elfogult, kiegyensúlyozatlan és tisztességtelen eljárásmód a nemzetközi szervezetekben, ami ellen Magyarország mindig fellépett és fel fog lépni a jövőben is.

Rámutatott, hogy az október 7-i terrortámadás óta Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is „megdöbbentő, brutális mértékben” megnőtt az antiszemita támadások száma.

Az Egyesült Államokban 300 százalékkal nőttek az aniszemita támadások, tucatszám zajlottak és zajlanak erőszakos tüntetések.

„Őszintén remélem, hogy az amerikai külügyminisztérium ezután fel fog hagyni a más országokról szóló vallásszabadsági jelentések készítésével” – tette hozzá. Szijjártó kiemelte: „Magyarországon mindez elfogadhatatlan és elképzelhetetlen. Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, és Magyarországon nem lehet terrorszervezetek mellett tüntetni.” Hangsúlyozta, hogy hazánk a legbiztonságosabb hely a zsidó közösségek számára, ahol senkit nem érhet hátrány, bántalmazás, negatív diszkrimináció azért, mert valamilyen közösséghez tartozik.

Szijjártó korábban azt nyilatkozta, hogy „kiállunk Izrael mellett, és elutasítjuk azokat a nemzetközi vádakat, amelyek az országot támadják”. Szerinte Izrael a terrorizmus ellen háborúzik, ami az egész világ érdeke. Kiemelte, hogy a kormány mindent megtesz az utolsó magyar túsz hazajuttatása érdekében.

 

izraeli parlament Szijjártó Péter találkozó New York
Kapcsolódó cikkek