Közélet

A libanoni országhatártól távol csapott le a Hezbollahra az izraeli hadsereg

A Hezbollah kétszeri próbálkozásra lelőtt egy izraeli felderítőrakétát, mire a hadsereg rögtön válaszolt: a csapások olyan területeket értek, amelyek már távol vannak a libanoni határtól.

Baalbek közelében zajló légicsapásokról számoltak be a helyiek – évek óta ez számít a legtávolabbi támadásnak a libanoni határtól, miután az izraeli hadsereg (IDF) elfogott egy rakétát, melyet egy Hermes 450 felderítő drónra (UAV) lőttek ki.

Fotó: AFP

Az IDF hétfőn közölte, hogy egy „mélyen” Libanonban lévő Hezbollah-célpontra csapott le, miután a terrorcsoport órákkal korábban lelőtt egy katonai drónt. Az izraeliek közölték, hogy később részletesebb tájékoztatást adnak a támadásról – írja The Times of Israel. A Hezbollah közleménye szerint 

föld-levegő rakétával lelőtték az izraeli Hermes 450-es modellt a dél-libanoni Nabatieh terület felett: az első rakétát elfogta az IDF, a második viszont már megsemmisítette a drónt.

Miután a közösségi médiában több felvétel jelent meg a zuhanó, lángoló drónról, az IDF megerősítette az UAV lelövését. A hadsereg állítása szerint a drónt támadó első rakétát a David’s Sling közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer fogta el. Az IDF köreiben Zik néven ismert felderítődrón libanoni területen zuhant le. Az incidenst követően az IDF közölte, hogy csapásokat indított a Hezbollah több libanoni célpontja ellen, a helyi sajtó szerint ezeket Baalbek térségében hajtották végre.

Az izraeli hadsereg felelősei bemutatták a hadikabinetnek a palesztin civil lakosság kimenekítésének terveit a Gázai övezetben folyó harcok területéről, és ismertették a készülő hadműveleti terveket – jelentette be közleményben a miniszterelnöki hivatal Izraelben hétfőn. A terv a civilek kimenekítését szolgálja Rafahból, hogy ott szárazföldi hadműveletet indíthassanak. A Gázai övezet legdélibb részén, az egyiptomi határ közelében fekvő Rafahnál közel másfél millió, az övezet északi részéről elmenekült palesztin él ideiglenes szálláshelyeken.

 

izraeli háború Hermes 450 Izrael Hezbollah Libanon
Kapcsolódó cikkek