BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A menekültek miatt aggódik Antony Blinken

A Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni izraeli hadművelet részleteiről tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli vezetőkkel szerdán Jeruzsálemben, közel-keleti útja keretében.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatalában fogadta Antony Blinken amerikai külügyminisztert. A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint négyszemközti találkozójuk után bevonták a tárgyalásba Joáv Galant védelmi és Ron Dermer stratégiai minisztert, valamint a védelmi szervezetek vezetőit.

Antony Blinken: probléma, hogy Rafah felé is kiterjed az izraeli hadművelet, ahol több mint egymillió menekült van.
Fotó: AFP

Az amerikai vendég izraeli lapértesülések szerint kifejezte aggodalmát amiatt, hogy az izraeli hadművelet kiterjed a Gázai övezet déli határán fekvő Rafah városra, ahol a lakosok mellett több mint egymillió menekült is meghúzza magát.

„Sok munka van még hátra, de nagy erőfeszítéseket teszünk, és remélhetőleg el tudjuk érni a még fogságban lévő túszok kiszabadulását” – mondta Blinken, utalva a november végi ideiglenes tűzszünetre, amelynek keretében több mint száz, Izraelből a Gázai övezetbe elhurcolt ember nyerte vissza szabadságát. Izrael ismeretei szerint még 136 izraeli túsz van a gázai iszlamista szervezetek fogságában, de közülük 31 már nem él.

Blinken megerősítette, hogy az Egyesült Államok elismeri Izrael arra vonatkozó jogát, hogy gondoskodjon az október 7-i terrortámadás megismétlődésének megakadályozásáról, de hangsúlyozta, hogy minden lehetséges intézkedést meg kell hozni a gázai civilek megkímélésének érdekében – mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Fotó: AFP

Megvitatták a gázai túszok szabadságának elérésére tett erőfeszítéseket és a lakhelyükről elmenekült palesztin civileknek szánt humanitárius segítség mennyiségének növelését is

– tette hozzá.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy szerdán közepesen súlyosan megsebesült egy katonája a Gázai övezetben. Közölte azt is, hogy jelenleg huszonöt súlyosan és kétszázhuszonkilenc közepesen sebesült katonát ápolnak kórházban. Szerdán életét vesztette az egyik kórházban egy 26 éves tartalékos katona, aki két hete sebesült meg harcban. Halálát súlyos gombafertőzés (Mucormycosis) okozta, amelyet a Gázai övezetben kapott. Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy e gombafertőzés ellen vásárol az amerikai Pfizer cég kísérleti gyógyszeréből, amelyet még egyetlen országban sem jegyeztek be.

A hadsereg szóvivője bejelentette, hogy megöltek két fegyveres palesztint egy szerdai ciszjordániai razzián.

A Világgazdaság korábbi cikkéből kiderült, hogy Blinken hétfőn Szaúd-Arábiában is tárgyalt az izraeli háborúról. Az Egyesült Államok külügyminisztere a mielőbbi békekötést szorgalmazta, emellett a segélyszállítmányok Gázai övezetbe történő gördülékenyebb szállítását is támogatta. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.