Közélet

Blinken Kairóban tárgyalt az izraeli békéről

Az egyiptomiak és katariak által előterjesztett fegyverszünetről tárgyalt Antony Blinken Kairóban.

Kairóban találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszter Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, hogy a gázai fegyverszünet és túszegyezmény részleteiről tárgyaljon – írja a The Guardian.  Blinken hajnalban Rijádból repült át Kairóba, hogy az egyiptomi kormánnyal egyeztessen, mielőtt Izraelbe utazik.  

Fotó: AFP

Az amerikai külügyminiszter a tervek szerint Netanjahu kormányával is egyeztet még. 

Blinken hosszabb ideje a Közel-Keleten tartózkodik már, hogy megpróbáljon tűzszünetet elérni az Izrael és a palesztin Hamász közötti háborúban a Gázai övezetben, 

ahol súlyos humanitárius válság van.

A Világgazdaság korábbi cikkéből kiderült, hogy Blinken hétfőn Szaúd-Arábiában is tárgyalt az izraeli háborúról. Az Egyesült Államok külügyminisztere a mielőbbi békekötést szorgalmazta, emellett a segélyszállítmányok Gázai övezetbe történő gördülékenyebb szállítását is támogatta. Október óta ötödik látogatására érkezett Szaúd-Arábiába az amerikai külügyminiszter. Útjának egyik apropója, hogy az Egyesült Államok megtorló csapásokat mért az Iránhoz köthető célpontok ellen Irakban és Szíriában, valamint Jemenben, a húszi lázadók támaszpontjai ellen.

Az utazás másik oka az volt, hogy a Biden-adminisztráció egyre inkább csalódik Izraelben. A vita tárgyát képző tűzszüneti javaslat – amelyet a CIA-főnökkel, valamint izraeli, katari és egyiptomi tisztviselőkkel egy hete Párizsban tárgyaltak meg – hat hétre felfüggesztené a harcokat, mivel a Hamász szabadon engedi az október 7-én elfogott túszokat palesztin foglyokért cserébe. 

 

Hamász Kairó Egyiptom Antony Blinken
Kapcsolódó cikkek