Közélet

A Palesztin Hatóság több mint százmillió dollárt kap Izraeltől

Egy korábbi békemegállapodásnak köszönhetően Izrael több mint százmillió dollárnak megfelelő sékelt utal a Palesztin Hatóságnak. Az utalás körül egy vita is kialakult a túlfizetés miatt.

A Palesztin Hatóság (PH) 407 millió sékelt (nagyjából 41,4 milliárd forint) kapott Izraeltől a befagyasztott adóalapok felszabadításáról szóló megállapodást követően – közölte csütörtökön a norvég kormány. Norvégia február 18-án bejelentette, hogy hozzájárul a Palesztin Hatóságnak előirányzott, Izrael által összegyűjtött pénzösszeg átutalásához.

Flag of Palestine
Fotó: Getty Images

„Ez a pénz feltétlenül szükséges a Palesztin Hatóság összeomlásának megakadályozásához, annak biztosításához, hogy a palesztinok létfontosságú szolgáltatásokat, valamint hogy a tanárok és az egészségügyi dolgozók fizetést kapjanak” – mondta Jonas Gahr Stoere norvég miniszterelnök a The Jerusalem Post cikke szerint. 

Az 1990-es években megkötött ideiglenes békemegállapodások értelmében az izraeli pénzügyminisztérium beszedi az adót a palesztinok nevében, és havi átutalásokat teljesít a PH-nak.

A megállapodás szerint Norvégia közvetítő szerepet tölt be, adóbevétele megegyezik azzal a hányaddal, amelyet Izrael becslése szerint Gázába juttatott volna, a többit pedig a Palesztin Hatóság kapja. Az utalás körül egy vita is kialakult a túlfizetés miatt.

A Fatah miniszterelnöke, Mohamed Stajje és kormánya kedden váratlanul lemondott a vezetésről. Stajje elmondása szerint a gázai övezeti helyzet miatt mondott le a palesztin kormány, és lemondásával szélesebb körű politikai konszenzust szeretnének kialakítani a palesztinok körében. Az izraeli média idézte Stajje szavait: „A következő lépés egy új megállapodás szükségessége, amely biztosítja (a palesztin) egységet. A Palesztin Hatóság megalapításáig konfliktusban maradunk Izraellel.”

 

Palesztin Hatóság izraeli háború Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek