Az Európai Tanács csütörtöki–pénteki találkozóján az összes uniós végrehajtói hatalom vezetője ülésezik, így Orbán Viktor találkozik Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel is.

Orbán Viktor csütörtökön találkozik Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel, de a tervek szerint Svédország NATO-csatlakozásának kérdése várhatóan nem kerül szóba.

(COMBO) This combination created on January 23, 2024  of file pictures shows Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L, in Brussels on May 30, 2022) and Sweden's Prime Minister Ulf Kristersson (in Brussels on October 20, 2022). Hungarian Prime Minister Viktor Orban on January 23, 2024 invited his Swedish counterpart to Budapest to discuss the Nordic country's NATO accession bid, which still needs approval from Hungary and Turkey. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Orbán Viktor csütörtökön találkozik Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel, de a tervek szerint Svédország NATO-csatlakozásának kérdése nem kerül szóba.
Fotó: AFP

Kristersson a svéd sajtónak elmondta, hogy a találkozón nem fog szó esni a NATO-ról, így Svédország csatlakozásáról sem a védelmi szövetséghez.

Magyarország minél gyorsabban hozza meg a ratifikációs döntését, annál gyorsabban beszélhetünk olyan dolgokról, amelyekről csak Svédország tagsága esetén lehet beszélni. A Jas 39 Gripen nagy kérdés, hosszú távú együttműködés, amely tovább fejleszthető, ha mindkét állam NATO-tag lesz.

A kormányfő ezzel arra utalt, hogy országa harci gépeket ígért Ukrajnának. 

A magyar parlament a jövő heti ülésére sem vette fel a svéd NATO-csatlakozást, amire a szövetség több mint másfél éve vár. Habár Orbán Viktor korábban kijelentette, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja a csatlakozást, mivel a török parlament ezt múlt héten megtette, immár mégis mindenki hazánkra vár.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Szijjártó Péter külügyminiszter is egyértelművé tette, hogy nem látnak okot arra, hogy a parlament február 26-i rendes ülése előtt döntsenek a kérdésben.

A svéd NATO-csatlakozás mielőbbi aláírását várja Magyarországtól Stoltenberg

Törökország már aláírta Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját. Jens Stoltenberg azt várja, hogy ezt Magyarország is megteszi februárban. A svédek lehetnek a NATO 32. tagja.