Közélet

A svéd NATO-csatlakozás mielőbbi aláírását várja Magyarországtól Stoltenberg

Törökország már aláírta Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját. Jens Stoltenberg azt várja, hogy ezt Magyarország is megteszi februárban. A svédek lehetnek a NATO 32. tagja.

A NATO-főtitkár arra számít, hogy Magyarország február végén ratifikálja Svédország NATO-tagságát – ezt maga a Jens Stoltenberg nyilatkozta Brüsszelben újságíróknak pénteken.

Jens Stoltenberg - Stacy Cummings in Brussels
NATO
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.
Fotó: Dursun Aydemir / AFP

Stoltenberg – aki Milojko Spajic montenegrói miniszterelnökkel folytatott megbeszélést a katonai szövetség brüsszeli székházában – kérdésre válaszolva kiemelte:

arra számít, hogy a magyar parlament ratifikálja Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozását, amint február végén újra összeül.

A norvég politikus kijelentette, hogy Svédország belépése a NATO-ba az egész szövetséget erősebbé teszi. A főtitkár továbbá megköszönte Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, hogy aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló ratifikációs okmányt, majd hangsúlyozta, hogy várja annak aláírását Magyarország részéről is, amint a parlament újra összeül.

Svédország – Finnországgal együtt – 2022 májusában, az orosz–ukrán háború kitörése után nem sokkal kérte felvételét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe.

Ekkor dönt a Fidesz-frakció a svédek NATO-csatlakozásáról – válaszolt a képviselőcsoport a Világgazdaságnak

A frakció megvárja a miniszterelnöki találkozót” – ezt válaszolta a Világgazdaság megkeresésére a Fidesz sajtóosztálya, miután szerettük volna megtudni, változott-e frakció álláspontja Svédország NATO-ratifikációjáról, miután a török parlament kedden jóváhagyta a skandináv ország csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez, így a korábbi ígéretek dacára a NATO-tagok közül Magyarország egyedüliként nem szavazott még a kérdésben.

 

Jens Stoltenberg Svédország orosz-ukrán háború Magyarország NATO
Kapcsolódó cikkek