Videót tett közzé saját Telegram-csatornáján a Sota.vision, a felvételen Navalnij nagyon jó hangulatban, még a bírókkal is poénkodva látható. A Sota.vision szerint a felvételt csütörtökön, a tárgyalásának idején forgatták, amikor Navalnij egy videókonferencia keretében jelentkezett be a börtönből.

FRANCE - DEMONSTRATION IN SUPPORT OF NAVALNY AND ALL VICTIMS OF THE PUTIN REGIME
Fotó: Hans Lucas via AFP

A felvételen a bírót megszólítva azt mondja: 

„Méltóságos uram, megadom a személyes számlám számát, megkérem, hogy hatalmas bírói fizetéséből (nevet), támogassa a személyes számlámat, mert fogy a pénz. A döntéseid miatt pedig még gyorsabban elfogy a pénz. Te is támogatni fogsz engem. Viszlát!” – mondta Navalnij a Sota.vision által sugárzott felvétel szerint.

A Világgazdaság is megírta, hogy pénteken meghalt a börtönben Alekszej Navalnij ellenzéki politikus. Az orosz hatóságok közleménye szerint az őrizetes február 16-án lett rosszul a 3. számú büntetőtelepen a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben. Navalnij séta után lett rosszul, a kiérkező orvosok nem tudták megmenteni, már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Egymás után adnak ki nyilatkozatokat a nyugati világ vezetői Alekszej Navalnij haláláról. Vlagyimir Putyin egykori politikai ellenfele egy szibériai börtönben halt meg eddig tisztázatlan körülmények között. A nyugati vezetők gyászolják a 47 éves férfit, az oroszok viszont összeesküvést látnak a háttérben. Az orosz külügyi szóvivő szerint gyanús, hogy Navalnij halálhírére azonnal megjelentek a nyugati reakciók.