Közélet

Amerikai útján is Ukrajnáról beszél Scholz

A német kancellár szerint Putyin sikere másokat is támadásra késztethet. Éppen ezért Ukrajna támogatásának költsége eltörpül az orosz győzelem okozta károk mellett.

Ukrajna katonai és pénzügyi támogatásának leállításától intette óva Olaf Scholz német kancellár Kijev szövetségeseit, valamint figyelmeztetett az esetleges orosz győzelem súlyos következményeire a The Wall Street Journalban megjelent írásában.

A német kormányfő csütörtöki washingtoni útja előtt megjelent írásában arra kérte partnereit, hogy 

több katonai segélyt küldjenek Ukrajnának, közösen megadva a lehetőségét annak, hogy megvédje magát az orosz agresszióval szemben.

Chancellor Scholz travels to the USA - Departure08 February 2024, Brandenburg, Schönefeld: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD) boards an Airbus of the Air Force's Air Wing at the military section of Berlin Brandenburg Airport to fly to the USA. This is Scholz's third visit to the USA as Chancellor, and he plans to meet US President Biden at the White House during the trip. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Shutterstock

„Ha nem cselekszünk, hamarosan egy olyan világban ébredhetünk fel, amely még instabilabb, fenyegetőbb és kiszámíthatatlanabb, mint a hidegháború idején volt” – fogalmazott a kancellár, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatások ellenére Ukrajna hamarosan súlyos fegyver- és lőszerhiánnyal szembesülhet. 

Kifejtette azt is, hogy míg az Ukrajnának folyósított pénzügyi kötelezettségvállalások egy része már kifutott, másokat azonban még lejártuk előtt meg kell hosszabbítani. Véleménye szerint a mostani befektetések eltörpülnek azon költségek mellett, melyeket az okozna, ha nem sikerülne megállítani Putyin agresszióját.

Most van itt az idő Scholz szerint a NATO-szövetség megerősítésének megvitatására is. 

Emellett kiemelte: Németország, amely évtizedeken át elmaradt a katonai kiadásokra vonatkozó célkitűzésektől, most élen jár a védelmi képességek újjáépítésében.

A német kancellár arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugati demokráciák számára súlyos globális következményekkel járhat, ha nem támogatják kellőképpen a honvédő háborút folytató Ukrajnát. Egy orosz győzelem Ukrajnában nemcsak Ukrajna mint szabad, demokratikus és független állam végét jelentené, hanem egész Európa képét is drasztikusan megváltoztatná, és súlyos csapást mérne a liberális világrendre is. Ugyanis Oroszország brutális kísérlete, hogy erőszakkal területeket raboljon, mintául szolgálhat más tekintélyelvű vezetők számára világszerte.

 

Ukrajna orosz győzelem The Wall Street Journal
Kapcsolódó cikkek