Közélet

Az amerikai légierő egyik pilótája felgyújtotta magát Washingtonban az izraeli nagykövetség előtt – videó

„Szabad Palesztinát” és „Nem veszek részt népirtásban” felkiáltások mellett gyújtotta fel magát az amerikai légierő egyik pilótája Washingtonban, az izraeli nagykövetség előtt. A férfit sikerült megmenteni, viszont életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A Washingtonban található izraeli nagykövetség előtt gyújtotta fel magát egy férfi, helyi idő szerint vasárnap 13 órakor. Az égő ember a szemtanúk beszámolói szerint azt kiabálta, hogy „Szabad Palesztinát”. Az amerikai légierő szóvivője később közölte, hogy a férfi az egyik állományban lévő pilótájuk.

Man sets himself on fire outside Israeli Embassy in Washington
Az amerikai légierő egyik pilótája felgyújtotta magát Washingtonban az izraeli nagykövetség előtt.
Fotó: Anadolu via AFP

Az amerikai titkosszolgálat azonnal a helyszínre érkezett és eloltották az égő embert. Sikerült megmenteni az életét, de életveszélyes sérülésekkel kellett kórházba szállítani. A BBC úgy tudja, hogy a férfi állapota azóta is kritikus.

A közösségi médiát elárasztották a felvételek arról, ahogy a férfi felgyújtja magát, illetve az eloltásáról is készültek videók.

Az egyik felvételen az látható, hogy a férfi egy kulacsból leönti magát valamilyen folyadékkal (feltehetően benzinnel), majd meggyújtja a ruháját. Az égő férfi ezután egy ideig merev testtartásban áll a nagykövetség épülete előtt és azt kiabálja, hogy „Szabad Palesztinát”, illetve, hogy

nem lesz többé részese egy népirtásnak.

Miután a férfit elszállították a kórházba, tűzszerészek is a helyszínre érkeztek, mivel az épülettől nem messze egy gyanús járművet is észleltek. Később derült ki, hogy az autóban nem volt robbanószer.

Az izraeli külügyminisztérium azt közölte, hogy a férfi nem állt semmilyen kapcsolatban a nagykövetség munkatársaival.

 

nagykövetség Washington Izrael demonstráció
Kapcsolódó cikkek