Közélet

Az iráni gárda kivonta legértékesebb embereit Szíriából, kerülik a közvetlen konfliktust Izraellel

Az izraeli célzott légicsapások miatt az iráni Forradalmi Gárda elkezdte kivonni a magas rangú tisztjeit Szíriából. A fegyveres csoport hat-hét értékes vezetője halt meg a területen december óta. A Reuters szerint a visszahívást az is magyarázhatja, hogy Teherán nem akar közvetlen konfliktusba kerülni Izraellel.

Az iráni Forradalmi Gárda visszahívta több magas rangú tisztjét Szíriából amiatt, hogy az utóbbi hónapokban több embere életét vesztette ott valószínűleg célzott izraeli légicsapásokban, és helyettük inkább a Hezbollah libanoni síita milíciára támaszkodik, amely szintén jelen van Szíriában mint Teheránnal szövetséges erő – közölte a Reuters hírügynökséggel öt, a döntést ismerő forrás.

Smoke from bombardment billows in the background as displaced Palestinians flee from Khan Yunis in the southern Gaza Strip on January 30, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Mahmud Hams / AFP)
Fotó: AFP

Azóta, hogy az iráni elit haderő emberei – hivatalosan mint tanácsadók – helyben támogatják Bassár el-Aszad elnököt a szíriai polgárháborúnak majdnem a kezdete óta, és ez idő alatt Izrael többször célba vette csoportjaikat Szíria különböző pontjain, az utóbbi két hónapnyi időszak volt az egyik legsúlyosabb a veszteségek szempontjából. Mintegy tíz éve a Forradalmi Gárda tisztjei mellett többezernyi síita milicista is csatlakozott szerte a térségből a szíriai kormányerőkhöz.    

Tavaly december eleje óta a Forradalmi Gárda hat-hét magas rangú tisztje halt meg légicsapásban, köztük az egyik hírszerzési tábornok is.

A magas rangú tisztek visszahívása mögött részben az áll, hogy Teherán közvetlenül nem akar beavatkozni az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti, a kiterjedés veszélyével fenyegető fegyveres konfliktusba – állította a Reutersnak három nyilatkozó is. Közben az iráni politika radikálisai megtorlást követelnek, és az Irán támogatta csoportok a térségben – Libanonban, Jemenben, Irakban és Szíriában – közvetlenül is részt vesznek benne mint az úgynevezett Ellenállás Tengelyének tagjai. Noha Iránnak esze ágában sincs teljesen kivonni katonai szakértőit Szíriából, a részleges visszahívás jelzi, hogy számára sem úgy alakul a Hamász által kirobbantott új közel-keleti fegyveres konfliktus, ahogy szeretné – tették hozzá a névtelenül nyilatkozók. Állításuk szerint a műveletek végrehajtására a változtatás egyelőre nincs hatással.  

Már 27 ezer ember halt meg Gázában a háború kitörése óta, a harcok folytatódnak

A leghevesebb harcok továbbra is az övezet déli részén fekvő Hán Juniszban és térségében zajlanak, ahol az izraeli hadsereg egy fegyveres terrorista sejt és a Hamász egyik katonai létesítménye ellen intézett támadást. Izrael szerint a város alatti alagutakban több Hamász-vezető is rejtőzik.

Egyikük, egy magas rangú térségi biztonsági tisztségviselő, akit állítása szerint Teherán tájékoztatott, azt mondta: 

a magas rangú gárdistákkal együtt többtucatnyi középvezető is hazament Szíriából. Pontos számot azonban nem közölt.

Az öt nyilatkozó forrás közül három azt állította, hogy a nemrég kivonult gárdista tisztek a távolból, a Hezbollah helyben maradó embereire támaszkodva fogják irányítani a hadműveleteket. Azok pedig, akik ott maradtak a Forradalmi Gárda soraiból, elhagyják irodáikat, és megpróbálnak kevésbé feltűnőek maradni – tette hozzá egy negyedik forrás.

 

Izrael Hezbollah Hamász Teherán Szíria
Kapcsolódó cikkek