BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 141. napja – Vérfürdő Gázában, támadt az izraeli hadsereg és a Hezbollah is

Deir el-Balah, 2024. február 23.
Túlélõket és áldozatokat keresnek a romok alatt palesztinok Deir el-Balahban 2024. február 23-án, miután izraeli légicsapás érte a Gázai övezet középsõ részén fekvõ várost. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
MTI/EPA/Mohamed Szaber
Összefoglaló:

A palesztin–izraeli háború 141. napján az izraeli katonák Gáza városában, Khan Younisban, Nuseiratban és al-Bureijban lövöldöztek. Huszonnégy, menedéket kereső ember halt meg az éjszaka az izraeli támadások következtében a gázai Deir el Balahban a Wafa palesztin hírügynökség szerint.

Israel tanks roll along the border with the Gaza Strip on February 23, 2024, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Nem szűnnek az izraeli csapások Gázában.
Fotó: AFP

 

Ütközőzóna is lenne

A csapásokra azután került sor, hogy Netanjahu izraeli elnök pénteken ismertette, mik Izrael tervei Gázában, a háború befejeztével. Mint közölte, Izrael hadserege ekkortól szabadon tevékenykedhet Gázában, az enklávét pedig a helyi tisztviselők irányítják. A kabinet csütörtök esti ülésén bemutatott terv szerint Izrael korlátlan biztonsági felügyeletet gyakorolna az övezet fölött, a biztonsági igények szerint ütközőzónát hozna létre a határ mentén, Egyiptommal együttműködve zárlatot teremtene az egyiptomi határnál, és teljes izraeli biztonsági ellenőrzést gyakorolna Ciszjordánia felett is, valamint izraeli kontrollal az övezet teljes lefegyverzését javasolja – írta az MTI. (Ugyancsak pénteken az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) bejelentette, hogy 51 beteget evakuáltak a harcok sújtotta Hán-Júniszban található Nasszer kórházból a Gázai övezetben. Három szakaszban, öt nap alatt sikerült kimenekíteni a betegeket, akik a szervezet rafahi szóvivője, Chrisopher Black szerint mind súlyos állapotban vannak.)

Elfogadhatatlan a rendezési terv

A rendezési tervet a Palesztin Hatóság elutasította, és kijelentette, hogy kudarcra van ítélve, megismételve a palesztin területek izraeli megszállásának megszüntetését. 

Október 7. óta Izrael 29 606 palesztint ölt meg a gázai háborúban, és további 69 737-et megsebesített. A legtöbb áldozat nő és gyerek.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy éjszakai légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah ellen Dél-Libanonban, és csapást mért Jabal Blat és Ayta Ash-Shab területekre. A Hezbollah ma reggel rakétatámadást hajtott végre Izrael ellen, és a Hezbollah azt mondta, hogy az izraeli katonák egy csoportját vette célba. Izrael szerint a rakéták nyílt területeken szálltak le. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.