Közélet

Az izraeli háború 143. napja – Tovább nyomul előre az izraeli hadsereg Gázában

Minden irányba folytatja a Hamász terrorszervezet alkalmazottai elleni hajszát az izraeli hadsereg.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a 401. páncélosdandár csapatai legalább 30 Hamász-fegyverest öltek meg egy hadművelet során Gáza város Zeitoun negyedében az elmúlt nap folyamán – írta a Times of Israel.

Fotó: AFP

Az egyik műveletet egy vadászgép segítségével hajtották végre, így mérve csapást egy épületre, ahol a Hamász mesterlövésze tevékenykedett.

Eközben Gáza középső részén az IDF szerint a Nahal gyalogos dandár több mint 10 Hamász-alkalmazottat ölt meg az elmúlt nap során.

A Hán Júnisz nyugati részén a 7. páncélosdandár, az ejtőernyős dandár és a givati ​​gyalogdandár egyaránt megölt számos Hamász-alkalmazottat lesben, harckocsi-lövedékekkel és mesterlövészek tüzével, valamint légi csapások behívásával, az IDF szerint.

 

20:35

Jordánia: önálló palesztin állam nélkül nem lesz vége a gázai konfliktusnak

II. Abdalláh jordániai király azonnali tűzszünetet követelt az izraeli háborúban a felek között, a Gázai övezet civil lakosságának megkímélése és humanitárius megsegítése érdekében. Az uralkodó szerint egyetlen módon lehet véget vetni a több évtizede tartó izraeli-palesztin konfliktusnak: olyan távlatot nyitni a palesztinoknak, amelyben szerepel saját államuk létrehozása az Izrael által 1967-ben megszállt területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet.

15:04

A libanoni országhatártól távol csapott le a Hezbollahra az izraeli hadsereg

Baalbek közelében zajló légicsapásokról számoltak be a helyiek – évek óta ez számít a legtávolabbi támadásnak a libanoni határtól, miután az izraeli hadsereg (IDF) elfogott egy rakétát, melyet egy Hermes 450 felderítődrónra (UAV) lőttek ki.

15:03

A háború árnyékában rekordot döntött az izraeli avokádótermés

A háború ellenére is rekordot dönt az idén az izraeli avokádótermés. A várakozások szerint 250 ezer tonna gyümölcsöt tudnak betakarítani. Ráadásul ezt úgy érik el, hogy az ország északi és déli gyümölcsöseinek egy részén nem lehet termelni a háború miatt.

12:26

Bemutatták a Rafah elleni támadás terveit Izraelben

Az izraeli hadsereg felelősei bemutatták a hadikabinetnek a palesztin civil lakosság kimenekítésének terveit a Gázai övezetben folyó harcok területéről, és ismertették a készülő hadműveleti terveket – jelentette be közleményben a miniszterelnöki hivatal Izraelben hétfőn.

11:20

Rendkívüli: lemondott a palesztin kormány

Lemondott a Fatah miniszterelnöke, Mohamed Stajje. Elmondása szerint a gázai övezeti helyzet miatt távozik, és lemondásával szélesebb körű politikai konszenzust szeretnének kialakítani a palesztinok körében.

Izraeli Védelmi Erő hamász fegyveres Gáza IDF
Kapcsolódó cikkek