Közélet

Az orosz-ukrán háború 723. napja – német és francia segítséget kér Zelenszkij

Az ukrán elnök először utazik külföldre, mióta leváltotta a hadsereg főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt. A cél a kieső amerikai fegyverszállítások pótlása.

Németországot és Franciaországot is felkeresheti pénteken Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy további létfontosságú katonai támogatást szerezzen hazája számára.

A háború harmadik évéhez közeledve az ukrán csapatok védekezésre kényszerültek, és Avgyijivkánál igyekeznek tartani a frontot az egyre hevesebb orosz rohamok közepette. Helyzetüket nehezíti a tüzérségi lőszerek és a katonák hiánya, miközben a várt amerikai hadisegély több hónapos csúszásban van.

Fotó: AFP

A berlini és párizsi látogatás az első alkalom, hogy Zelenszkij külföldre látogat mióta leváltotta a hadsereg népszerű parancsnokát, Valerij Zaluzsnijt. Az út során várhatóan kétoldalú biztonsági megállapodás is születhet Németország, Franciaország és Ukrajna között. Bár a szerződés részletei nem ismertek, Zelenszkij a januárban, Nagy-Britanniával aláírt egyezséget használná mintaként.

London akkor azt állította, hogy a megállapodás formalizálja azokat a támogatásokat, melyeket az ország eddig is nyújtott és ezután is nyújtani fog Kijevnek. Az egyezség értelmében Nagy-Britannia arra is kötelezettséget vállal, hogy újabb orosz támadás esetén 24 órán belül megbeszéléseket tart Ukrajnával, és tartós támogatást is nyújt.

Francia tisztviselők kevés részletet árultak el a kétoldalú egyezségről annak aláírása előtt, csupán annyit mondtak a Reutersnek, hogy annak gazdasági és pénzügyi elemei is lesznek a katonaiak mellett. A cél Ukrajna támogatása hosszú távon, hogy elbukjon az orosz agresszió – mondta az egyik francia tisztviselő.

A szerződésen ugyan számok is helyet kapnak majd, de Franciaország nem kíván méricskélésbe kezdeni a támogatás mértékéről, mondván, annak minősége legalább olyan fontos, mint a mennyisége.

Németország pedig igyekszik rávenni mind európai, mind amerikai szövetségeseit, hogy növeljék az ukránoknak nyújtott támogatást, 

Olaf Scholz német kancellár ebből az okból még Washingtonba is elutazott a közelmúltban. Boris Pistorius német hadügyminiszter szerint hazája idén mintegy 3,5 milliárd euróért szerezne be lőszert Ukrajnának.

Szombaton Zelenszkij várhatóan a müncheni biztonsági konferenciára is ellátogat, ahol a csúcstalálkozó partvonalán Kamala Harris amerikai alelnökkel is találkozik.

 

17:55

Avgyijivka városánál nincsenek bekerített ukránok, de egyre beljebb nyomulnak az oroszok

Avgyijivkában nincsenek körülvéve az ukrán egységek, a katonák élete prioritást élvez – mondta Olekszandr Tarnavszkij ukrán tábornok péntek kora délután. A Tavria haderőcsoport parancsnoka korábban azt mondta, hogy az ukrán csapatok kivonultak Zenitből, amely egy a város délkeleti peremén található erőd.

 

17:05

Olaf Scholz kancellár védelmet és sok pénzt ígért Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek

Ahogyan az várható volt, pénteken megszületett a kétoldalú védelmi megállapodás Németország és Ukrajna között. Olaf Scholz német kancellár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Berlinben találkozott egymással, és ekkor került sor a megállapodás aláírására – írta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

12:24

Robbantásra készülő szabotőröket fogtak el a fehérorosz hatóságok

Aljakszandr Lukasenka szerint az illetékes szervek gyakran kapcsolnak le hasonló szabotőr-csoportokat. A letartóztatottak között ukrán és fehérorosz állampolgárok is vannak. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken arról számolt be, hogy egy terrorellenes művelet során több szabotőrt, köztük ukrán és fehérorosz állampolgárokat vettek őrizetbe az ukrán-fehérorosz határ közelében – adta hírül a Reuters.

09:27

Parancsnok: Avgyijivkánál a harc „nehéz, de ellenőrzött”

A Donyeck megyében, Avgyijivkában (Avdiivka), az oroszok által erősen fenyegetett frontvárosban a helyzet „nehéz, de ellenőrzött” – közölte február 15-én késő este Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleten harcoló ukrán Tavria erők parancsnoka.

09:25

Ukrán hadiüzemekre mért csapást az orosz hadsereg

A hadiipari komplexum robanószereket és rádióalkatrészeket is gyártott. Az orosz védelmi minisztérium csütörtöki összesítése szerint az ukrán hadsereg több helyen is súlyos veszteségeket szenvedett.

Németország Volodimir Zelenszkij háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek