Közélet

Az orosz-ukrán háború 732. napja – Zelenszkij a G7 országoknak: nagyon jól tudják, mire van szükségünk

Az ukrán elnök a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-országcsoportbeli szövetségeseit szólította fel, hogy időben küldjék a katonai segítséget.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-országcsoportbeli szövetségeseit szólította fel az orosz–ukrán háború kezdetének második évfordulóján, hogy „időben”  küldjék a katonai segítséget.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij üzent a G7-országok vezetőinek. Fotó: Szilágyi Anna / MTI

„Nagyon jól tudják, mire van szükségünk, hogy megvédjük a légterünket, megerősítsük a szárazföldi hadsereget. Arra, hogy támogassák és folytassák tengeri sikereinket, és tökéletesen tudják azt is, minderre időben van szükségünk. Számítunk önökre” – jelentette ki Zelenszkij a G7 Kijevben tartott virtuális tanácskozásán.

A két éve tartó háborúban az ukrán hadseregnek 

  • nincs elegendő legénysége, ezért
  • lőszerre és
  • több légvédelmi rendszerre tart igényt, hogy megállítsa a támadó orosz hadsereget.

Kijev nem kapta meg a fő szövetségesétől, az Egyesült Államoktól 

a Joe Biden elnök ígérte 61 milliárd dollárt a republikánusok vétója miatt, és az európai uniós támogatás is késlekedik.

A G7 vezetői közös közleményben biztosították Ukrajnát, hogy számíthat a támogatásukra, ameddig szükség van rá. A vezetők – akik Kijev létfontosságú katonai és pénzügyi támogatói – ígéretet tettek arra is, hogy a jövőben is szankciókkal akadályozzák Moszkva bevételi forrásait.

A konferencia résztvevői bírálták a Teherán, Peking és Phenjan által Moszkvának nyújtott segítséget, és kijelentették, hogy fellépnek azon harmadik felek ellen, akik anyagilag támogatják az Oroszország által folytatott háborút.

Egy fehér házi illetékes szerint Joe Biden amerikai elnök a videókonferencián megvitatta Washington Ukrajnának szánt folyamatos támogatását és azokat a lépéseket, amelyekkel a G7 biztosíthatja a jövőben is Oroszország felelősségre vonhatóságát.

 

15:50

Németország újabb százmillió eurós segélyt küld Ukrajnának

Németország további százmillió euró értékű humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, hogy támogassa a vízellátás helyreállítását, valamint kórházak és lakóházak újjáépítését – jelentette be Annalena Baerbock német külügyminiszter vasárnap a dél-ukrajnai Mikolajivban tett látogatásakor.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Ukrajnában nincs olyan nap, hogy az orosz hadsereg ne támadná az országot, emiatt az országban élő embereknek folyamatosan küzdeniük kell a túlélésért.

Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett 

  • nyolc orosz harckocsit, 
  • 29 tüzérségi rendszert és 
  • 22 drónt.

Vasárnapra virradóra az orosz erők Sz-300-as légvédelmi rakétákkal támadást intéztek a donyecki régióban lévő Kosztyantinyivka ellen – közölte a megyei ügyészségre hivatkozva az Ukrajinszka Pravda hírportál. A támadásban egy 75 éves férfi megsebesült, több tucat épület súlyosan megrongálódott, köztük egy vasútállomás, egy templom, három oktatási intézmény és két adminisztratív épület.

Szerhij Liszak, a keleti Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Facebookon arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg drónnal robbanóanyagot dobott egy teherautóra Nyikopolban, és a járműben tartózkodó 57 éves férfi életét vesztette.

Szerhij Tyurin, a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megye kormányzóhelyettese szintén közösségimédia-oldalán közölte, hogy reggel Oroszország iráni gyártású Sahid-drónokkal mért csapást egy infrastrukturális létesítményre, amelyben károk keletkeztek. Személyi sérülésről nem érkezett hír.

Az ukrán légierő arról számolt be a Telegramon, hogy az éjjel Ukrajnára kilőtt 18 Sahid drónból 16-ot megsemmisítettek a levegőben. A vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy 

az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette a 410 ezer főt.

 

13:38

Hatalmas üzletággá nőtte ki magát a fegyvergyártás Ukrajnában

Ukrajna a tavalyi év során megháromszorozta fegyvergyártását, és jelenleg 500 vállalat dolgozik az ország védelmi szektorában – közölte Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágainak minisztere egy vasárnapi televíziós közvetítés során.

A miniszter azt is elmondta, hogy ez a szám 100 állami és 400 magánvállalatot foglal magában, majd hozzátette, hogy Ukrajna az idén „a lőszergyártás jelentős mértékű növelését” is tervezi.

Felszólalt a rendezvényen Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter is, aki szerint egyetlen fegyver sem lépte át Ukrajna határát az Európai Unió irányába a háború két évvel ezelőtti kezdete óta.

Eközben Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a tévében közvetített konferencián arról beszélt, hogy az ígért nyugati fegyverek fele késve érkezik az országba.

Az ország digitális fejlesztési minisztere, Mihajlo Fedorov szerint a harctéren  az orosz erők ellen használt drónok 90 százalékát Ukrajnában gyártották.

Mindeközben Litvániában bejelentették: 

állampolgárok, vállalatok és szervezetek mintegy 8,3 millió eurót (körülbelül 3,2 milliárd forint) gyűjtöttek össze egy négyhetes adománygyűjtő kampány során, hogy védőfelszereléseket vásároljanak ukrán katonáknak.

A pénzből 1115 olyan személyes védelmi készletet vásárolnak, amelyben

  • éjjellátó berendezés, 
  • lézerirányzék és 
  • drónellenes védekező rendszer is található. 

A gyűjtést a litván közrádió és helyi hírességek kezdeményezték.
 

10:09

Áramkimaradás miatt szünetelt a határforgalom

Ukrán oldalon fennálló áramkimaradás miatt szünetelt a határforgalom a barabási közúti határátkelőhelyen 2024. február 25-én, 7 óra 15 perctől – írja a Police.hu. Az ukrán fél tájékoztatása szerint az átkelőhelyen helyreállt az áramszolgáltatás, a határforgalom 2024. február 25-én, 8 óra 45 perctől megindult és zavartalanul haladhat.

„A külföldre utazóknak ajánljuk, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobilapplikáció segítségével” – tették hozzá.
 

08:37

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra

Az ukrán–magyar határszakaszon 4853-an léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5910-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 29 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.
 

ukrajna Joe Biden Zelenszkij G7 katonai támogatás
Kapcsolódó cikkek