Ukrajna megtámadásának két éves évfordulóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt számos ország a támogatásáról biztosította, egymás után ítélték el az orosz agressziót a nyugati államok vezetői. Szimbolikus jelentősége van annak is, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Kijevbe látogatott a megemlékezés alkalmából. Oda utazott Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke és Alexander De Croo belga miniszterelnök. 

G7 meeting in Kyiv as Ukraine marks second anniversary of warKYIV, UKRAINE - FEBRUARY 24: (----EDITORIAL USE ONLY  MANDATORY CREDIT - 'ITALIAN PRIME MINISTRY / PALAZZO CHIGI / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Italian Prime Minister Giorgia Meloni (2nd L), Belgian Prime Minister Alexander De Croo (L), Canadian Prime Minister Justin Trudeau (3rd L), President of the European Comission Ursula von der Leyen (2nd R) and Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy (R) ahead of the G7 Heads of State and Government meeting as the war between Russia and Ukraine marks its second anniversary in Kyiv, Ukraine on February 24, 2024. (Photo by ITA Prime Ministry / Palazzo Chigi / Handout/Anadolu via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Ursula von der Leyen az X közösségimédia-platformon írta: 

Szilárdabban kitartunk Ukrajna mellett, mint valaha. Pénzügyileg, gazdaságilag, katonailag és erkölcsileg. Amíg az ország végre fel nem szabadul.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke biztonsági egyezményt ír alá Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, összhangban a Franciaországgal és Németországgal nemrégiben kötött megállapodásokkal.

 

Ezek a nyilatkozatok hangzottak el a nap folyamán:

 

  • Finnország állhatatosan támogatja Ukrajnát, ameddig szükséges. Ukrajna és az ukránok megérdemlik az igazságos és tartós békét – áll a finn kormány közleményében. 
  • Andrzej Duda lengyel elnök: a szabad világ nem engedheti meg, hogy Putyin és Oroszország diadalmaskodjon.
  • Donald Tusk lengyel miniszterelnök: Két évi ukrán hősiesség, két évi orosz barbárság, és két évi szégyen azoknak, akik közönyösek maradtak.
  • Olaf Scholz német kancellár: Ukrajna állja a sarat, mert erős és bátor, és mert vannak barátai Európában és az egész világon.
  • A holland választásokat megnyerő Geert Wilders támogatja Ukrajnát, és bármilyen típusú segítségről hajlandó tárgyalni. 
  • Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormány a háború kezdetétől a béke mellett van. 
  • Robert Fico szlovák kormányfő egy rádiós vitaműsorban megerősítette, hogy kormánya ellenzi fegyver szállítását Ukrajnának, valamint Ukrajna NATO-tagságát is. Hozzátette, hogy szerinte Oroszországot katonailag nem lehet legyőzni.

Az ukrán elnök biztos a győzelemben

Volodimir Zelenszkij szombati videoüzenetében ismét kijelentette, hogy hazája győzni fog az orosz agresszióval szemben.  

A győzelemért harcolunk 730 napja, és amikor győzünk, az életünk legszebb napja lesz.

Oroszország két éve épp ezen a napon, február 24-én indította meg invázióját Ukrajna ellen, a háború azóta több tízezer emberéletet, milliárdos károkat követelt. Kijev, látván a vonakodó NATO-kiállást a teljes körű Oroszország-ellenes fellépés mellett, kétoldalú, ukrán–angol, ukrán–német, ukrán–francia biztonsági megállapodásokkal igyekszik pótolni az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tartózkodását

VG-Exkluzív – Tálas Péter: az orosz-ukrán konfliktus nem világháború, hanem világrendháború – Vidcast

Meddig tarthat a harc és mit jelent ebben a háborúban a győzelem? Mikor veszít az egyik fél, esetleg már tudjuk is, hogy ki a vesztes? Mi következik az ukrajnai konfliktus vége után? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a Világgazdaság legújabb vidcastjában, a VG-Exkluzívban Tálas Péterrel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet tudományos főmunkatársával.