Idén már a 11. alkalommal bocsát ki bélyegkisívet a kínai horoszkóp motívumaival a Magyar Posta Zrt., most a a soron következő – 2024. február 10. és 2025. január 28. közötti – időszakot, a fa sárkány évét köszönti. A bélyeg ünnepi bélyegzésén Gong Tao, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete mellett a Magyar Posta Zrt. tulajdonosi joggyakorlója Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is részt vett.

Ünnepi beszédében a tárcavezető kiemelte, hogy a sárkány a keleti hagyományban pozitív mitikus lény, amely hatalmas teremtő erővel bír. Arra ösztönöz, hogy kitartók és ellenállóbbak maradjunk a legkeményebb kihívásokkal szemben is, ne féljünk nagyot álmodni 2024-ben.

A kormány 2024-es céljairól szólva Nagy Márton leszögezte, hogy 

a cél a helyreállítsa, amelyhez növelni kell a fogyasztást, valamint folytatni kell a munkaerőpiaci aktivitás növelését is, miközben 25 százalék fölött marad a beruházások szintje. 

A kormány ebben a munkában kiemelten számít a kínai befektetésekre is, amelyek tovább növelik hazánk versenyképességét.

NAGY Márton
Fotó: Mónus Márton

A nemzetgazdasági miniszter szerint virágkorukat élik a kínai–magyar gazdasági kapcsolatok a keleti nyitás politikája sikerének köszönhetően. Magyarországon az ázsiai országok közvetlen befektetéseinek aránya 2014-hez képest 19 százalékról 34 százalékra emelkedett, ezzel párhuzamosan Kína ötszörösére emelte a közvetlen befektetéseinek arányát. 

Noha a kereskedelmet tekintve Kína hazánknak csak a kilencedik legjelentősebb partnere, de az első az Európán kívüli országok között. Nagy Márton rámutatott, hogy Kína 2021-ben a nyolcadik helyet foglalta el a Magyarországra érkező legnagyobb FDI-befektetők sorrendjében. 

Ha azonban a CATL vagy a BYD beruházását véglegesen megvalósuló befektetési projektként számítanánk, akkor Kína már a második helyre ugrana befektetőink rangsorában, miközben a Magyarországon jelen lévő több mint 380 kínai vállalat közel 16 ezer főt foglalkoztat. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldi befektetők közül egy év alatt Kína hozta be a legtöbb befektetést Magyarországra 2023-ban.

A kormány célja, hogy tovább erősítse hazánk találkozásipont-jellegét, azaz Magyarországon találkozzon a keleti és nyugati tőke, valamint a high-tech technológia. Ebben partnerként tekintünk Kínára, miközben a magyar–kínai kapcsolatokat a kölcsönös tisztelet határozza meg.

Nagy Márton végezetül hozzátette: 

amit hazánk vár a sárkány évétől, az az Egy övezet egy út programhoz kötődő kapcsolatok aktívabbá tétele és mélyítése, 

ami egybecseng Hszi elnök tavaly őszi bejelentésével is, miszerint 780 milliárdnyi jüanforrás nyílik meg, amelyből Magyarország is egyre nagyobb mértékben kíván részesülni.