A BYD szegedi gyárépítésének első szakasza kezdődött el január 30-án a hivatalos előszerződés aláírásával – derül ki a kínai autógyártó csütörtöki közleményéből, amely szerint az üzemben a BYD új energiákkal hajtott járművei – tehát elektromos autók – készülnek majd kifejezetten az európai piacra.

A gyár a termelést három éven belül kezdi meg 

a tájékoztatás szerint. Az előszerződés ünnepélyes aláírásnál jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Vang Csuan-fu a BYD elnöke is, míg Szeged városát Botka László képviselte, de megjelent Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete is.

BELGIUM-BRUSSELS-MOTOR SHOW
(230114) -- BRUSSELS, Jan. 14, 2023 (Xinhua) -- People experience a BYD Tang electric car during a media preview of the 100th Brussels Motor Show in Brussels, Belgium, Jan. 13, 2023. A fleet of luxury electric vehicles (EV) from Chinese manufacturers were showcased for the first time this week at the 100th Brussels Motor Show, which opened its doors to industry professionals and media on Friday.   TO GO WITH "Chinese EVs shine at 2023 Brussels Motor Show" (Xinhua/Zheng Huansong) (Photo by Zheng Huansong / XINHUA / Xinhua via AFP)
BYD Tang
Fotó: Cseng Huan-szung / AFP

A közlemény szerint a BYD szegedi gyára lesz az első kínai tulajdonú személyautógyár Európában. Az autógyártó számára az üzem különös jelentőségét az adja, hogy az megerősíti a márka elektromos járműveinek európai piaci jelenlétét.

A cég személyautói 2022-ben mutatkoztak be Európában, azóta már 250 telephely nyílt 19 európai országban. A gyártó jelenleg hat modellt – BYD Tang, BYD HAN, BYD Atto 3, BYD Dolphin, BYD Seal és BYD Seal U – kínál a kontinensen három méretkategóriában, 

kifejezetten az európai ízlésre szabva. A tervekben két új modell idei bevezetése is szerepel.

Ugyanakkor a BYD Magyarországon már 2016 óta jelen van komáromi elektromos buszgyára révén, ami fontos szerepet játszott abban, hogy az első európai autógyáruk is hazánkba települ. A gyár révén több ezer új munkahely létesül, fejlődik a helyi gazdaság és a helyi beszállítói lánc is.

A BYD elkötelezett és következetes képviselője és támogatója a zöldenergetikai átalakulásnak, globálisan is vezető elektromosautó-gyártó. A vállalat azzal, hogy elérhető, ám mégis modern és fejlett technológiájú járműveket kínál, az elektromobilitás európai terjedését is fel kívánja gyorsítani.