Közélet

Biden nagy hatótávolságú rakétákat küldene Ukrajnának, pedig korábban erről szó sem lehetett

Kijev hosszú ideje nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszereket akart Washingtontól, de az USA az ilyen támadóeszközöket eddig nem merte továbbadni a háborúban álló Ukrajnának.

Két amerikai tisztviselő szerint Kijev több hónapos kérése után a Biden-kormányzat azon dolgozik, hogy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákkal lássa el Ukrajnát – közölte az NBC News

ATACMS
Fotó: Mike Nelson /AFP

 

A nagyobb hatótávolságú rakétákkal a Krím félsziget is elérhető

A múlt év végén az Egyesült Államok megkezdte Ukrajnának az ATACMS néven ismert katonai taktikai rakétarendszerek szállítását, de eddig csak a régebbi, közepes hatótávolságú ATACMS-eket szállította le. Az USA most a rakéta nagyobb hatótávolságú változatának kiküldése felé hajlik – mondták el névtelen tisztviselők. Hozzátették, hogy 

az új rakétákkal messzebbre, az orosz kézen lévő Krím félszigeten csapást tudnának mérni.

Az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok amerikai finanszírozása azonban továbbra is bizonytalan. A múlt héten a szenátus 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagot fogadott el Ukrajna, Izrael és Tajvan számára, de az nem világos, hogy a republikánusok megszavazzák-e az intézkedést.

A Trump-párti republikánusok hónapok óta azt mondták, hogy 

csak akkor hagyják jóvá az Egyesült Államok katonai segélyeit Ukrajnának, ha a Biden-kormány elfogadja a republikánusok bevándorlási és határbiztonsági intézkedéscsomagját.

Donald Trump és a képviselőház és a szenátus szövetségesei nemrég elutasították a kétpárti határbiztonsági és bevándorlási kompromisszumot, amelyet a republikánusok és a demokraták a szenátusban tárgyaltak. A védelmi tisztviselők azt mondták az NBC Newsnak, hogy az Egyesült Államoknak korlátozott készlete van az ATACMS-ből, és nem valószínű, hogy a már meglévőket Ukrajnába küldik pénz nélkül, hogy feltöltsék az amerikai készleteket.

A két amerikai tisztviselő szerint, ha a kongresszus több támogatást hagy jóvá Ukrajnának, az Egyesült Államok beépítheti a nagy hatótávolságú ATACMS-t az ebből a pénzből kifizetett katonai segélycsomagok egyikébe. Az USA lőszere és tüzérsége is készen áll arra, hogy azonnal Ukrajnába küldje, ha a finanszírozást jóváhagyják – tették hozzá a névtelen források. A védelmi minisztérium szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy a finanszírozási törvény nélkül jelenleg nincs olyan segítségnyújtási csomag, amelyet Ukrajna megkaphatna. 

A Biden-adminisztráció az elmúlt két évben ellenállt annak, hogy Ukrajnának nagy hatótávolságú rakéták küldjön, mert attól tartottak, hogy Kijev a Krím félszigeten vagy Oroszországon belüli csapást mérne velük, és válaszként Vlagyimir Putyin orosz elnök kiterjesztheti a konfliktust.

A Fehér Ház és a Pentagon illetékesei hasonló aggodalmukat fejezték ki más fegyverrendszerekkel kapcsolatban is, de most úgy döntöttek, hogy Ukrajnának adják át ezeket.

 

fegyverszállítmány Ukrajna ATACMS orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek