Közélet

Boldog Sárkány-évet kívánt Hszinek Putyin

A két államfő telefonon egyeztetett, a további együttműködésről, Ukrajnáról és a Közel-Keletről. Hszi a beszélgetés során az elnökválasztási kampány sikeres lebonyolítását kívánta Putyinnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelgő kínai újév alkalmából boldog Sárkány-évet kívánt a kínai népnek Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott telefonos egyeztetése során – közölte csütörtökön a kínai központi televízió és a Kreml. A kínai elnök bizakodását fejezte ki, hogy Oroszországot és Kínát új fejlődési lehetőségek várják. 

A két elnök megállapodott, hogy folytatja az eszmecserét a kölcsönös érdeklődésre számot tartó stratégiai kérdésekről. Hszi szorgalmazta a két ország közötti szoros stratégiai együttműködés folytatását az állami szuverenitás, a biztonság és a fejlődés érdekeinek védelme és a külső erők belügyekbe való beavatkozásával szembeni ellenállás érdekében.

This pool photograph distributed by Russian state owned agency Sputnik shows Russia's President Vladimir Putin and Chinese President Xi Jinping shaking hands during a meeting in Beijing on October 18, 2023. (Photo by Sergei GUNEYEV / POOL / AFP)
Fotó: AFP

A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin és Hszi beszélt az ukrajnai és a közel-keleti helyzetről is, utóbbi kapcsán pedig a két ország megközelítése teljes mértékben egybeesik abban, hogy 

a palesztin problémát politikai és diplomáciai eszközökkel, az általánosan elismert nemzetközi jog keretei között kell rendezni.

Putyin az ázsiai-csendes-óceáni térség helyzetének megvitatása során megismételte a Tajvan kérdésével kapcsolatos elvi álláspontját, az úgynevezett egy Kína-politika támogatását.

A felek a beszélgetés során a Kreml szerint a két ország közötti kapcsolatok példátlanul magas szintjére is rámutattak, és kifejezték érdekeltségüket az együttműködés további előmozdításában minden területen, beleértve az energetikai, a pénzügyi, az infrastrukturális, a közlekedési, az ipari, a mezőgazdasági, a humanitárius és a sportcserekapcsolatokat. Mindemelett megerősítették készségüket

a koordináció erősítésére az olyan többoldalú struktúrákban, mint az ENSZ, a BRICS vagy a Sanghaji Együttműködési Szervezet.

Az orosz elnök külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov a telefonos megbeszélést követően újságíróknak egyebek mellett elmondta, hogy a felek elutasították a más országok belügyeibe való beavatkozás amerikai politikáját. Hszi egyúttal az elnökválasztási kampány sikeres lebonyolítását kívánta Putyinnak.

 

kína Hszi Csin-ping Oroszország Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek